Osvojili Bobotov kuk

0

Članovi trnovskog Planinarsko-sportskog društva „Treskavica“, Ljubomir Jovanović i Dragan Rabota, proteklog vikenda su iznova osvojili Bobotov kuk, najviši vrh Durmitora, koji izdignut na 2.523 metra iznad mora uvijek predstavlja izazov i novu avanturu za ljubitelje prirode i ovog sporta.

Takvi su i utisci ovih iskusnih planinarskih vukova koji kažu da su, imajući u vidu proteklu zimu, unaprijed znali da ih očekuje i zahtjevan uspon, koji se na opjevanoj crnogorskoj planini može nazvati zimskim i u periodu kada je kalendarsko proljeće izbrojalo prvih desetak dana.

– Krenuli smo s jasnom namjerom da provjerimo u kakvoj smo formi, ali i da osjetimo čari Durmitora u ovom periodu. Očekivali smo susret sa snježnim pokrivačem, ali nas je ipak iznenadila činjenica da je na pojedinim mjestima visina snijega iznosila i preko dva metra – kaže Ljubo Jovanović, koji je više puta do sada osvajao Bobotov kuk, ali ne i, sam priznaje, u ambijentu kakav je bio prije nekoliko dana.

Nadovezujući se na priču starijeg i iskusnijeg kolege, Dragan Rabota nam odmah i objašnjava odakle takav utisak, govoreći da su duge zaleđene površine na lokalitetu Velike Previje, nadomak završnog uspona na krov Durmitora, podrazumijevale i da su morali upotrijebiti užad i capine kako bi što sigurnije stigli do konačnog cilja.

– Tu relaciju smo prešli u takozvanoj navezi, osiguravajući jedan drugog, a dodatni problem stvarala nam je i sve gušća magla koja nas je tjerala i da što je moguće prije savladamo uspon. Magla je bila i razlog našeg tek desetominutnog zadržavanja na vrhu planine, a presudno je uticala i na odluku da se spustimo južnom stijenom, što smo u dvije naveze bezbjedno i učinili – kaže Rabota.

Dragan Rabota

Magla nam je otežavala put ka vrhu! Dragan Rabota

Na kraju ističu da im je i ovoga puta dobrodošli izuzetna uvježbanost i svojevrsna uigranost u alpinističkom segmentu, što je rezultat redovnih treninga na stijenama Romanije.

Teška zima smanjila pohode

Jovanović i Rabota iznose i još jedan detalj koji može ilustrovati surovost protekle ekstremne zime na području istočnog dijela RS i Crne Gore govoreći da je i broj planinarskih pohoda na Durmitor ove godine manji nego inače.

– Sudeći po podacima iz planinarske sveske utisaka koja se nalazi u željeznom sanduku na Bobotovom kuku, od početka godine je na vrh Durmitora izašlo tek sedam planinara, računajući i nas dvojicu – kaže Jovanović i Rabota.

(www.palelive.com / SŠ / Fokus)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare