Osvojeno pet masiva u znak sjećanja na stradale padobrance

0

Članovi Planinarskog društva /PD/ “Romanija” Pale su u masivu Durmitora i Prokletija proveli akciju “Pet vrhova za braću”, u znak sjećanja na članove Padobranskog kluba “Banjaluka”, nastradale u avionskoj nesreći 20. maja u Zalužanima kod Banjaluke. U okviru akcije, koju su od 26. do 31. jula organizovali planinari Dragan Rabota i LJubimor Jovanović, članovi PD “Romanija” osvojili su pet masiva viših do 2.000 metara – Bobotov Kuk, Bezimeni Vrh, Maja Jezerce, Očnjak i Maja Karanfil.


Inicijator akcije bio je Rabota, koji je i član Padobranskog kluba “Banjaluka”.

“Bobotov Kuk i Bezimeni Vrh smo osvojili u jednom danu i tu smo zapalili svijeće za padobrance Nikolu Stevića i Srđana Kosića. Sa Žabljaka smo krenuli na granicu Crne Gore i Albanije i uz nadljudske napore izašli na vrh Maja Jezerce od 2.694 metra, gdje smo zapalili svijeću u znak sjećanja na instruktora padobranstva Nemanju Goronju”, rekao je Rabota Srni.

On je napomenuo da je na vrhu Očnjak, koji je alpinistički zahtjevna stijena, zapaljena svijeća u znak sjećanja na padobranca Stefana Karanovića, a da su juče članovi PD “Romanija” na vrhu Maja Karanfil, na 2.460 metara visine, zapalili svijeću u znak sjećanja na pilota Alena Crnalića.

“Ovom akcijom sam želio da se oda počast tim momcima koji su tragično stradali u Zalužanima i sa kojima sam i lično imao priliku da skačem. Takođe sam želio da PD ‘Romanija’ pruži podršku Padobranskom klubu ‘Banjaluka’, koji treba da nastavi sa radom i prevaziđe sve poteškoće i nepravde koje su ih zadesile”, dodao je Rabota.

U padu sportskog aviona “cesna” 20. maja u Zalužanima kod Banjaluke poginuli su članovi Padobranskog kluba “Banjaluka” – pilot Alen Crnalić /24/, instruktor padobranstva Nemanja Goronja /32/, Stefan Karanović /24/, Nikola Stević /19/ i Srđan Kosić /18/.

(www.palelive.com / Srna / foto: L. Perunović)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments