Osvještano zemljište za izgradnju novog hrama

0

SOKOLAC – U mjestu Ćavarine kod Sokoca lokalno sveštenstvo danas je osveštalo zemljište na kome će biti izgrađen novi hram Svetih 318 bogonosnih otaca.

Protojerej stavrofor Boris Banduka zahvalio je onima koji su pokrenuli inicijativu da ovdje bude izgrađen novi hram, kao i rukovodstvu opštine koje je dodijelilo zemljište Crkvenoj opštini Sokolac da bi ovaj hram bio izgrađen.

Banduka je istakao da će novi hram biti posvećen Svetim ocima prvog Vaseljenskog sabora, koji su bili svjedoci i čuvari pravoslavlja i branitelji vjere.

On je rekao da su mitropolit dabrobosanski Nikolaj i episkop zahumsko-hercegovački Grigorije dali blagoslov da počne izgradnja ovog svetog hrama.

“Hram je braćo i sestre dom Božiji, dom molitve, dom zajednice. Neka se u njemu sabiramo i Bogu molimo, krštavamo, vjenčavamo, i u njega dolazimo da prisustvujemo svetim bogosluženjima”, istakao je sveštenik Banduka.

Predsjednik Građevinskog odbora i inicijator za izgradnju hrama Milan Jolović istakao je da pokoljenjima treba ostaviti nešto nakon njih, pa su se, uz podršku rukovodstva opštine, odlučili za izgranju hrama u Mjesnoj zajednici Ćavrine kod Sokoca.

On je napomenuo da će gradnja hrama početi narednog vikenda, a do kraja ove građevinske sezone bi trebalo da bude ukrovljen i ugrađena stolarija. Hram će biti građen iz donatorskih sredstava, a biće organizovan i donatorski ručak sa uglednim ljudima i biznismenima iz Republike Srpske i Srbije.

Jolović je zahvalio vladici Grigoriju i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve na blagoslovu za izgradnju hrama.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.opstinasokolac.net)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments