Osvještani temelji crkve u Ćavarinama

0

SOKOLAC – Sveštenici Srpske pravoslavne crkve danas su u sokolačkom selu Ćavarine osveštali temelje pravoslavnog hrama posvećenog Svetim ocima Prvog vaseljenskog sabora.

Inicijator izgradnje crkve i predsjednik građevinskog odbora Milan Jolović rekao je novinarima da je ovo svečan trenutak za mještane Ćavarina, koji su učestvovali u pripremi terena i postavljanju temelja.

“Stanovnici Ćavarina zaslužili su ovaj hram”, istakao je Jolović i dao obećanje da će se najesen oglasiti zvona sa crkve.

Jolović je istakao da su današnju svečanost svojim dolaskom uveličala poznata imena srpske i evropske atletike Dragutin Topić, Snežana Pajkić i Slobodan Branković, a da su pomoć najavili i nekadašnji fudbaler Savo Milošević i košarkaš Ratko Radovanović.

Zemljište za izgradnju crkve donirala je opština Sokolac.

Načelnik opštine Milovan Bjelica izrazio je nadu da će uskoro biti osveštani temelji crkve brvnare u etno-selu na Ravnoj Romaniji, koje se gradi u saradnji sa proslavljenim srpskim režiserom Emirom Kusturicom.

Bjelica je istakao da je ovo 13. objekat koji Srpska pravoslavna crkva gradi na području ove opštine i obećao da će opština novčano i na druge načine pomoći izgradnju crkve u Ćavarinama.

“Opština je do sada uložila milion KM u izgradnju vodovoda do ovog sela, a izgradili smo i asfalni put”, dodao je Bjelica.

Delivoje Đurović iz Ćavarina rekao je da će izgradnja crkve, nakon izgradnje vodovoda i puta, značiti mnogo za stanovnike sela.

On je izrazio žaljenje što u selu sada žive uglavnom stariji, dok su mlađi otišli trbuhom za kruhom.

Jolovićeva supruga Snežana Pajkić rekla je da ona i njen suprug i na ovaj način žele da podstaknu ljude da se vraćaju vjeri i tradiciji, dok je Dragutin Topić rekao da će nakon što je danas prvi put došao na Romaniju, ove krajeve ponovo posjetiti.

Uz brojne stanovnike Ćavarina i Sokoca osveštanju temelja crkve prisustovali su zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, te načelnici opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić i Zvornik Zoran Stevanović.

Nakon što su osveštani temelji hrama, u parohijskom domu sokolačke crkve održan je donatorski ručak na kojem su prikupljeni prilozi za izgradnju crkve u Ćavarinama.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.opstinasokolac.net)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments