Osvještan spomenik u selu Gazivode kod Podgraba

0

Danas je u selu Gazivode kod Podgraba, opština Pale, osvještan spomenik nevino nastradalim u Drugom svjetskom ratu. Spomenik je osvještao sveštenik Dalibor Stakić. Ustaše su na ovom mjestu zvjerski pobile oko 20 članova porodica Trivković, Vuković i Furtula, a tijela potom zapalile u kući Milivoja Trivkovića.

O ovom zločinu, kao i o mnogim drugim koji su se desili na širem području romanijske regije, nije ostao nikakav pisani trag. Ovaj tekst je oduživanje duga prema nevino nastradalima. Izvor informacija su potomci nastradalih, kao i usmena svjedočenja učesnika Drugog svjetskog rata. Autor teksta nema namjeru da se bavi bilo kakvim ideologijama.


Ostaci koji su iskopani prilikom pravljenja spomenika. Iskopani su i dijelovi skeleta koji su položeni ispod spomenika.

Januara 1942. godine u kući Milivoja Trivkovića u selu Gazivode, Podgrab, opština Pale, boravile su tri porodice. Osim Milivojeve u kući su se nalazile i porodice Vuković i Furtula, nadajući se da su dovoljno daleko od ustaških pohoda koji su tokom 1941. godine odnijeli mnoge živote među srpskim življem na romanijskom području. Međutim, nisu mogli pretpostaviti da će neko od komšija dati podršku ustašama i dovesti ih na kućni prag u selo koje se nije nalazilo ni na kakvom putu. Kao što je to slučaj sa selom Gazivode i do današnjih dana.

Ustaše su opkolile kuću i zvjerski pobili oko 20 članova porodica Trivković, Vuković i Furtula. Nakon iživljavanja nad ženama koje su zatekli, kuća je sa svim žrtvama spaljena. Jedini koji je preživio ustaški masakr bio je Miladin Trivković, koji je tada imao samo dvanaest godina. Miladin je, po kazivanju komšija, uspio da se sakrije iza neke kace, i neopaženo umakne ustaškom divljanju. Stigao je do prvih komšija i obavijestio šta se desilo njegovoj porodici. Te noći su stanovnici sela Gazivode izbjegli u selo Srednje, prema Orahovicama. Pošto su se u Orahovicama nalazile jedinice Prve proleterske brigade Miladin je priključen partizanskoj četi kojom je komandovao Slavko Čvoro.

Tokom borbi koje su vođene na Sutjesci u ljeto 1943. godine Miladin je nestao. Nije bilo nikakvih informacija šta se desilo, tako da je nakon rata pokrenuta potraga. Prema riječima Slavka Čvora, koji je prilikom borbi na Sutjesci ostao slijep, tokom ove potrage dobili su informacije da je Miladin uspio doći do nekog sela, gdje je ispričao sve o sebi. Prema ovim informacijama Miladina je u selu pronašla četnička jedinica. Nakon što su saznali da je bio priključen partizanima, Miladina su ubili. Imao je četrnaest godina.

Ako je prethodno navedeno tačno, onda dokazuje svu ironiju sudbina srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata koje su nastale kao posljedice ideoloških podjela. Miladin je umakao ustaškome nožu, da bi nastradao od četničke ruke.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/gazivode-spomenik-jun-2013/] width=[54] height=[54] title=[Osvještan spomenik u selu Gazivode kod Podgraba] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

Gazivode, 22.06.2013. godine.

(www.palelive.com / R.Ž.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare