Osveštana zemlja za rusku crkvu na Vidrićima

0
Osveštana zemlja za rusku crkvu na Vidrićima

SOKOLAC – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je danas zemljište na Vidrićima, kod Sokoca, na kome će naredne sedmice početi gradnja pravoslavnog hrama u ruskom stilu, posvećenog Čudotvornoj ikoni Trojeručici Presvete Bogorodice.

Mitropolit Hrizostom istakao je da će se na osveštanom mjestu na Vidrićima narod uvijek okupljati, objedinjavati i sjedinjavati.

„Što više crkava i što više naših molitava biće više Božijih blagoslova na nama, ali i na cijeloj Romaniji i ovom kraju koji je bio žedan svetinja“, istakao je mitropolit dabrobosanski.

On je izrazio nadu da će uskoro biti osveštani i temelji ovog hrama.

„Daće Bog da se upravo na ovom mjestu kroz svete tajne pričešća, ispovijesti, krštenja, vjenčanja i svih drugih svetih tajni osvećujemo i posvećujemo. Zato gradimo i podižemo crkve, da budu na naše spasenje, na naše osvećenje, na naše neprestano uzrastanje“, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je dodao da je bilo vremena, na ovim prostorima, turskih i drugih, kada su rušili crkve, branili njihovu gradnju i da je pravo čudo Božije da srpski narod još postoji kao pravoslavni i da je toliko vijekova živio bez crkava i bez svetinja.

Mitropolit Hrizostom je podsjetio da je ovo treće osveštano mjesto na području opštine Sokolac na kome će uskoro početi izgradnja temelja za crkve.

Predsjednik Odbora za gradnju ovog hrama Milan Jolović Legenda rekao je novinarima da počekom naredne sedmice počinje izgradnja temelja crkve na Vidrićima i da će graditelji nastojati da pokriju ovaj hram do kraja građevinske sezone.

„Ova crkva će biti jedinstven hram u našoj regiji, jer će biti građena u ruskom stilu, ukupne površine 60 metara kvadratnih i nalaziće se u blizini Krsta Gospodnjeg u ruskom stilu, koji smo krajem prošle godine podigli ovdje na Vidrićima“, najavio je Jolović.

Prema njegovim riječima, sam krst i spomen-ploča u njegovom postolju, koja je, takođe, danas osveštana, posvećeni su srpskim i ruskim borcima poginulim u dva svjetska i minulom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je istakao da su Vidrići već postali prepoznatljivi po Krstu Gospodnjem visine 12 metara, a biće i po hramu u ruskom stilu čija gradnja će prema prvim predračunima koštati od 120.000 do 150.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare