Osveštana spomen-ploča sa likom Dragana Đurića

0
Osveštana spomen-ploča sa likom Dragana Đurića

ZVORNIK – Otkrivanjem i osveštenjem spomen-ploče i polaganjem vijenaca u Zvorniku su danas obilježene tri godine od terorističkog napada na Policijsku stanicu Zvornik, u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić i ranjena dva policajca.

Spomen-ploču su otkrili direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum i brat ubijenog policajca Anđelko Đurić, a potom mjesno sveštenstvo osveštalo.

Prethodno su direktor Policije Srpske i porodica položili cvijeće na spomenik Draganu Đuriću na mjesnom groblju u Karakaju, gdje je služen i parastos.

Ćulum je rekao da ovaj teroristički akt još nije dobio sudski epilog i izrazio nadu da će se to uskoro dogoditi.

Ističući da u BiH postoji opasnost od terorizma, Ćulum je rekao da na to podsjeća i 10 terorističkih akata koji su izvršeni na području BiH.

„Terorističke akte su uglavnom izvršili pripadnici vehabijsko-selefijskog pokreta i bivši pripadnici odreda `El mudžahedin`“, rekao je Ćulum.

Prema njegovim riječima, u BiH postoje izolovane zajednice, takozvani paradžemati.

„Nedavno smo putem našeg člana u operativnoj grupi u Sarajevu dostavili informaciju svim policijskim agencijama BiH za postojanje 47 paradžemata, a pripremamo dopunu informacije sa sigurno još toliko paradžemata koji se nalaze u BiH“, istakao je Ćulum.

On je rekao da niko ne priča o načinu na koji se finansiraju ti paradžemati, odnosno vehabije koji se nalaze unutar tih zajednica, ističući da se sa sigurnošću zna da novac za njih ne ulazi legalnim tokovima.

Ćulum je naglasio da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske aktivno učestvuje sa ostalim agencijama u BiH u borbu protiv terorizma.

Govoreći o hapšenju Atifa Dudakovića, Ćulum je rekao da je čestitao Tužilaštvu BiH i Sipi na odrađenom poslu i izrazio nadu da će ovaj slučaj napokon dobiti sudski epilog koji se pred Tužilaštvom BiH vodi više od 10 godina.

Ćulum je rekao da odgovorno tvrdi da policija ništa ne prikriva u slučaju Davida Dragičevića i istakao da istražni tim zajedno sa tužiocem radi na tom predmetu i provodi intenzivnu istragu.

„Svaki dan se preduzimaju operativno taktičke radnje i mjere po tom predmetu i duboko sam uvjeren da će se sve to rasvijetliti“, rekao je Ćulum.

Načelnik Policijske uprave Zvornik Goran Abazović podsjetio je da teroristički akt vezan za ubistvo policajca Dragana Đurića još nije dobio sudski epilog.

„Niko od prisutnih tom događaju nije pozvan u Tužilaštvo BiH da da izjavu, niti je bilo šta drugo učinjeno, čak nisu vraćeni ni oružje niti uniforma sa vještačenja“, rekao je Abazović.

On je naglasio da Policijska uprava intenzivno radi na preventivi borbe protiv terorizma i nasilničkog ponašanja, jer je to prioritet s obzirom na opasnosti od ove društvene pošasti.

„Ove aktivnosti preduzimamo sa lokalnom zajednicom gdje smo formirali radne grupe čiji je zadatak na izradi akcionih planova i postupanju u borbi protiv sprečavanja krivičnih djela protiv mržnje i predrasuda“, naveo je Abazović.

Vijence na spomen-ploču sa likom Dragana Đurića, osim Ćuluma i Abazovića, položili su predstavnici Gradske uprave Zvornik, gradske Boračke organizacije, Gradskog udruženja ratnih vojnih invalida, Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila i porodica.

Na Policijsku stanicu Zvornik izvršen je 27. aprila 2015. godine oko 19.15 časova teroristički napad, u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić /48/, a ranjeni policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.

Teroristički napad izvršio je pripadnik vehabijskog pokreta Nerdin Ibrić /24/ iz Kučić Kule kod Zvornika.

Ibrić se dovezao ispred Policijske stanice u automobilu „golf dva“ crne boje i uz poklič „Alahu ekber“ /Alah je veliki/ upao u Policijsku stanicu i počeo da puca iz puške takozvane „pumparice“.

Teroristički napad je izvršen u vrijeme primopredaje smjene, a prilikom razmjene vatre napadač je ubijen.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments