Osveštana spomen-kapija na groblju u Bunovima

0

FOČA – U Bunovima kod Foče danas je osveštana spomen-kapija na ulazu u mjesno groblju u zaseoku Osijek i služen je parastos žrtvama ovog kraja koje su stradale u Drugom svjetskom ratu.

Na kapiji sa tri betonska luka, koji simbolizuju Sveto trojstvo, ugrađene su dvije mermerne ploče sa imenima 56 mještana stradalih u ratu od 1941. do 1945. godine.

Na jednoj ploči su imena 29 srpskih mladića, koje su ustaše u maju 1942. godine odvele u logor „Staro sajmište“ u Zemunu, odakle se nikada nisu vratili.

Na drugoj ploči su imena poginulih pripadnika četničkog i partizanskog pokreta, kao i civilnih žrtava Drugog svjetskog rata.

U zloglasnom logoru u Zemunu Marinku Vukadinoviću iz Bunova nastradala su dva brata, a otac mu je poginuo u partizanima. Vukadinović kaže da partizani i četnici u ovom selu nikada nisu međusobno ratovali, te da je ova kapija plod želje njihovih potomaka da imaju jedinstven spomenik.

„Ginulo se od ustaša, Nijemaca, Italijana, ali nikada partizani i četnici iz Bunova nisu ubijali jedni druge“, priča Vukadinović.

Spomen-kapija izgrađena je sredstvima rođaka Danila, Radmila i Dragana Ivanovića, koji su rodom iz ovog sela. „Spomenik je podignut da bi naši potomci, kada ih put ovdje navede, mogli da se sjete svojih predaka, da ih pomenu i svijeću zapale“, pojašnjava Radmilo Ivanović.

On je naglasio da su mladići, koji su završili na „Starom sajmištu“ odvedeni u lancima sa kućnog praga, da su stradalu u lancima u najvećim mukama, te da nikada nije utvrđeno gdje su sahranjeni.

Idejni tvorac spomenika, slikar Danilo Ivanović, koji već dugo godina živi u Norveškoj, kaže da su tri luka i dvije mermerne ploče uobličeni u jednu cjelinu, koja ujedinjuje njihove pretke.

„Ispod centralnog svoda je ulaz, kuda unosimo naše mrtve, a dva krila sa dva mermerna bloka objedinila su sve žrtve, jer su svi oni naši, a ideološke podjele su im bile nametnute“, rekao je Danilo Ivanović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare