Osveštana Bogojavljenska vodica

0

FOČA – Brojni vjernici prisustvovali su jutros osveštanju Bogojavljenske vodice u hramovima Svetog Save i Svetog Nikole u Foči.
Vjernici su natočili svetu vodicu u posude i ponijeli je svojim domovima da bi je koristili za kropljenje i pijenje, vjerujući u njenu čudotvornu i iscjeliteljsku moć.

„Bogojavljenska vodica nam mnogo znači za naš duhovni život i za porodicu. Običaj je da se danas kropi kuća i okadi tamjanom, jer to mnogo znači za zdravlje porodice“, kaže student iz Nikšića Ratko Knežević, koji je prisustvovao osveštanju vodice u Hramu Svetog Save.

Starješina Hrama Svetog Save protojerej stavrofor Nenad Tupeša istakao je da je, uz Vaskrs i Božić, Bogojavljenje jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kada se osveštava priroda voda.

Ne samo da je osveštana voda u hramovima, već se molitvom Crkve osveštava svaki izvor, cjelokupna voda u Vaseljeni biva osvećena i kropeći se njom i mi se prosvjećujemo i stičemo osvećenje koje nam je Gospod darovao na veliki praznik Bogojavljenja, rekao je Tupeša.

On je naglasio da voda čini najveći procenat ljudskog bića i cjelokupne tvari, te da se osveštanjem iz nje izgone sve nečiste sile.

U obraćanju vjernicima, protojerej stavrofor Danilo Crnogorac rekao je da, nažalost, ima i onih vjernika koji na Krstovdan nisu primili sveštenike da im osveštaju dom.

„Kao što je to vijekovima, na Krstovdan osveštavamo domove unoseći krst i blagosiljajući dom i vodu. Nisu oni zatvorili vrata Nenadu, Danilu ili ne znam kome, već su vrata svoja zatvorili Gospodu“, poručio je Crnogorac.

On je napomenuo da je sveštenik dužan jednom godišnje da uđe u svaki dom i da ga blagoslovi, te da bi vjernici to trebalo da poštuju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare