Osveštan spomenik poginulima iz sela Bare

0
Osveštan spomenik poginulima iz sela Bare

SOKOLAC – U Barama kod Sokoca danas je osveštan spomenik za 33 srpska borca i pet civilnih žrtava iz ovog sela, poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Protojerej stavrofor Zlatko Bogdanović rekao je da je ovo spomen obilježje borcima koji su rođeni u ovom kraju, a poginuli na ratištima širom Srpske braneći vjeru, prag i dostojanstvo.

Na spomeniku su imena 15 boraca iz familije Rajić, koji su dali život za Republiku Srpsku.

Mještanin Vojislav Rajić, koji je bio komandir Baranske čete, podsjetio je da je ova jedinica držala veoma teške položaje na Jasenu, Polomu sve do Nišićke visoravni na dijelu ilijaškog ratišta, dijelu koji je bio pod stalnim napadima pripadnika takozvane Armije BiH.

Rajić je rekao da su oni uspjeli da do kraja rata očuvaju liniju na Nišićkoj visoravni, jer su tu branili porodice, kuće, imanja.

Na spomeniku su upisana imena tri mještanina sela Porakat, koje je zapaljeno u maju 1994. godine, a tom prilikom su neprijateljske snage pobile stare i nemoćne civile.

Jednog od mještana tog sela Jovana Kelovića muslimanski vojnici su odveli i do danas se ništa ne zna o njemu.

Mještani Bara, koje je od Sokoca udaljeno 26 kilometara, odlučili su prije tri godine da podignu zajednički spomenik za sve poginule srpske borce i civile koji su rođeni u nekoliko sela i zaselaka na mjesnom području Bare.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je ovo jedna od četiri mjesne zajednice u kojima su izgrađena spomen-obilježja poginulima na području ove opštine, uz centralni spomenik u gradskom naselju, te manastir na Ravnoj Romaniji, gdje je uspisano 4.000 imena poginulih boraca Sarajevsko-romanijske regije.

Bjelica je podsjetio na veliku žrtvu sarajevskih Srba koji su ostavili imovinu i krenuli u egzodus na teritoriju pod kontrolom srpske vlasti, te napomenuo da je kroz Sokolac prošlo više od 100.000 izbjeglih i protjeranih Srba, a da se tu trajno smjestilo više od 1.000 porodica.

On je naglasio da je ta žrtva srpskog naroda iz Sarajeva i okoline „ovjera Republike Srpske“.

Činu osveštanja spomenika i pomenu poginulima prisustvovali su pomoćnik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Dragiša Delić, predstavnici Skupštine grada Istočno Sarajevo, predsjednik porodica poginulih boraca Sarajevsko-romanijske regije Slavica Popić, predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić, predsjednik Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac i predstavnici Boračke organizacije opštine Sokolac.

Na spomen-obilježje u Barama vijence su položili delegacije grada Istočno Sarajevo, opštine Sokolac i Boračke organizacije opštine Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare