Osveštan hram Svete Petke

0

SOKOLAC – Hram Prepodobne mati Paraskeve Svete Petke, koji je izgrađen u Vojničkom spomen-groblju „Mali zejtinlik“ u Sokocu, danas je osveštan i služena je sveta arhijerejska liturgija.

Osveštanje hrama na groblju gdje je sahranjeno 958 poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa prostora Sarajevsko-romanijske regije, obavili su episkopi zahumsko-hercegovački Grigorije, zvorničko-tuzlanski Hrizostom i bihaćko-petrovački Atanasije, uz sasluženje sveeštenstva Mitropolije dabrobosanske.

Litija na čelu sa barjacima i ikonama obišla je oko ovoga hrama uz prisustvo više stotina vjernika.

„Hristos, Presveta Bogorodica i Prepodobna mati Paraskeva Sveta Petka, kojoj je posvećen ovaj hram, sabrali su nas na ovo mjesto ogrnuto u tišinu, ali i u bjelinu, na mjestu natopljenom majčinskim i sestrinskim suzama koje je jedno od najasnijih simbola našeg stradanja u odbrambeno-otadžbinskom ratu“, istakao je vladika Grigorije.

On je rekao da „Mali zejtinlik“, na kojem je podignut hram, ni po čemu nije mali niti manji od onog poznatijeg starog Zejtinlika, gdje počivaju kosti srpskih vojnika i ratnika koji su početkom prošlog vijeka u jeku krvavog rata branili čast, otadžbinu i slobodu, svoju zemlju i narod, djecu, domove i porodice.

„Mnogima od naše braće koji počivaju danas na ovom čudesnom mjestu nije dozvoljeno da svoja umorna i ranjena tijela odmore u porodičnim grobnicama u mjestima svoga rođenja i odrastanja, tamo na njivama gdje su i poginuli, braneći dom, otadžbinu i slobodu“, rekao je vladika Grigorije.

On je upitao kako neko i danas još ima hrabrosti i drskosti da govori o takozvanoj agresiji na BiH, kada na „Malom Zejtinliku“ počivaju ljudi čiji su očevi, djedovi i pradjedovi iz BiH, a ne odnekud drugo i kako su oni mogli biti agresori“.

„Izmješteni su ovdje, ali to izmještanje ima i svoju dobru stranu, jer su se svi zajedno sabrali da bi mi mogli da na jednom mjestu priklonimo svoje glave pred njihovom žrtvom koju su podnijeli da bismo mi živjeli u slobodi“, rekao je Grigorije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare