Ostvarenje snova uz fudbalsku loptu

0

Jovana Petričević je djevojka koja polako, ali sigurno mijenja mišljenje naše sredine da je fudbal rezervisan samo za jači pol. Naime, ova mlada dama ne samo da voli i prati pomenuti sport, nego isti i trenira, i to od 2007. godine. Veoma je uspješna u tome, pa bi joj na karijeri pozavidjeli i mnogi dječaci.

Rođena je 04.05.1994. godine u Palama, živi u Mokrom. Odlična je učenica četvrtog razreda srednje Turističke škole u Palama. Uspješna je u mnogim sportskim sekcijama. Fudbal je počela trenirati 2007. godine, po nagovoru drugara, u Školi fudbala „Piksi“ Pale sa dječacima.

„2008. godine odlazim na kamp reprezentacije BiH, gdje sam imala brojne nastupe sa reprezentacijom do 19 godina (U19). Igrala sam mnoge kvalifikacione turnire sa reprezentacijom, kao što su: Španija, Danska, Portugal i mnoge druge. Takođe, nastupala sam za Ženski nogometni klub „SFK 2000 Sarajevo“ prvi tim, koji je učesnik Lige prvaka Evrope i aktuelni šampion BiH. Moj talenat zapazili su mnogi fudbalski strucnjaci po BiH i dalje, koji su pratili moje nastupe po turnirima“, počinje svoju priču Jovana.

Prošle godine Petričevićeva dobija poziv da dođe na probu u Crvenu Zvezdu. Prihvatila je poziv, počela je trenirati, igrati probne prijateljske utakmice. Već u prvoj utakmici je dala dva gola. Treneri su billi prezadovoljni. „Veoma sam zadovoljna saradnjom sa cijelim timom. Djevojke su me odlično prihvatile. Sa trenerima sam dogovorila da završim srednju školu i nakon toga odlazim u Beograd da igram za Zvezdu. Tu planiram da nastavim školovanje. Upisaću fakultet za zdravstvene studije, odnosno fizioterapiju“, ističe Jovana.

Dosta ljudi ne zna za njen talenat. Društvo još uvijek nije upoznato sa činjenicom da i djevojčice ne samo da mogu igrati fudbal, već mogu biti veoma uspješne u tome. Ipak, priznanja nisu izostala. Izabrana je u deset najboljih sportista opštine Pale za 2012. godinu.

„Za okolinu je čudno kada kažem da igram fudbal. Većina ih se iznenadi, pitaju se, zar to ima? Specifično za naše mještane je to da ne znaju za nečije uspjehe, ne samo za moj već i za ostale sportiste iz Pala“, kaže mlada fubalerka kojoj je uzor fudbaler Barselone Fabregas.

„Treba baš dosta odricanja od svega, ali se na kraju sve isplati. Usklađujem svoje obaveze i sa školom. Veoma sam zahvalna razrednici Dijani Čamur, za razumijevanje i pravdanje. Slobodno vrijeme najviše koristim da provedem sa porodicom i prijateljima. Za svoj uspjeh sam najviše zavhvalna porodici, kao i trenerima Srđanu Delipari i Goranu Ivkoviću“, navodi Jovana kojoj su saigračice dale nadimak Piksi.

„Taj nadimak sam dobila kada sam prvi put došla u reprezentaciju. Tokom predstavljanja rekla sam da dolazim iz Škole fudbala „Piksi“. Ostalim djevojkama je to bilo simpatično i smiješno, pa su me tako prozvale. I tako je i ostalo“, objasnila je uspješna sportistkinja.

Jovana ima velike planove za budućnost. Njena želja je da ostvari uspješnu internacionalnu karijeru.

„Sa Crvenom Zvezdom želim da osvojim mnogo trofeja i nadam se da će se to ostvariti. Jedan od mojih najvećih snova je ispunjen kada sam izašla na Marakanu. Osjećaj je neopisiv. Ipak, nadam se da ću u budućnosti igrati na nekom višem nivou, odnosno u inostranstvu, jer je naša zemlja još uvijek na amaterskom nivou“, zaključila je Petričevićeva.

(www.palelive.com)

Autor:

Ivana Pavlović je rođena u Sarajevu 1988. godine. Ivana je diplomirani pravnik, učesnik brojnih projekata, radionica i volonterskih akcija. Drugi članci sa tagom Ivana Pavlović.


Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare