Oštra osuda skrnavljenja Spomen-ploče na Crnom vrhu

0

ZVORNIK – Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik najoštrije osuđuje skrnavljenje Spomen-ploče koja je podignuta na Crnom vrhu kod Zvornika, na mjestu gdje su 10. septembra 1992. godine muslimani ubili 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i civila.

Sekretar Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Milivoje Marković izrazio je danas sumnju da je ovaj vandalski čin uradila veća grupa, koja je najvjerovatnije morala imati i stražare.

On je rekao novinarima da su nepoznati počinioci granitnu Spomen-ploču izlupali sa više od 30 udaraca željeznim predmetom.

„Sumnjamo na Bošnjake koji žive na ovim prostorima i ukoliko su oni, a volio bih da nisu, oni nama šalju jednu ružnu poruku. Naša organizacija je zaprepaštena, nismo se nadali ovome. Nikada tako nešto ne bismo ni pomislili, jer postoje ploče u Republici Srpskoj koje su postavljeni na mjestima stradanja Bošnjaka, gdje mi nikad nismo pomislili da neku oskrnavimo“, naglasio je Marković.

On je podsjetio da je Spomen-ploča postavljana 10. septembra 2010. godine na mjestu gdje su na taj dan 1992. godine muslimanske jedinice ubile 11 srpskih boraca, policijaca i civila.

„Spomen-ploča se nalazi pored magistralnog puta Zvornik – Tuzla, nema privatnog posjeda ili kuće u blizini i nikome ne smeta, jer taj dio nije naseljen, što počinioci i koriste“, rekao je Marković, dodavši da je policija izvršila uviđaj.

Prema njegovim riječima, Spomen-ploča je prvi put oskrnavljena samo nekoliko dana nakon postavljanja, a u istoj godini ponovio se isti vandalski čin, kada su ukradeni sto i klupe, isječeni željezni stubovi i lanci oko obilježja.

„Prije dvije godine zajedničkim naporima naše i opštinske Boračke organizacije, u saradnji sa opštinom Zvornik, obnovljen je Somenik, kada je postavljena veća i deblja granitna ploča, kao i betonska ograda, smatrajući da više niko neće uspjeti da je oskravi“, rekao je Marković.

Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i opštinska Boračka organizacija održaće sutra u 12.00 časova konferenciju za novinare na koju su pozvani predstavnici OHR-a, specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstva unutrašnjih poslova i Crvenog krsta Republike Srpske, opštine Zvornik, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Boračke organizacije Republike Srpske i drugi.

„Sazvali smo koferenciju za novinare koja će biti održana na licu mjesta, sa željom da zajedno osudimo ovaj vandalski čin“, najavio je Marković.

Načelnik opšine Zvornik Zoran Stevanović najoštrije je osudio skrnavljenje Spomen-ploče na Crnom vrhu.

„Nažalost, ono što je trebalo odavno da bude prošlost, još nam se dešava. Skrnavljenje spomenika podignutih za žrtve bilo kog naroda je skrnavljenje uspomene na njih i vrijeđanje najdubljih osjećanja porodica stradalih. S pravom postavljam pitanje kakvi su ljudi kojima smetaju spomenici i koji se drznu da ih skrnave, jer niko dobronamjeran to ne može ni pomisliti, a kamoli uraditi. Naša osuda i ljutnja utoliko je veća ako se ima u vidu da je ovo treći put da se skrnavi ista Spomen-ploča na Crnom vrhu“, rekao je Stevanović.

Načelnik opštine zatražio je od nadležnih organa da počinioci što hitnije budu pronađeni i adekvatno kažnjeni, te pozvao na poštovanje svetinja svakog naroda.

Skrnavljenje Spomen-ploče na Crnom vrhu prijavljeno je policiji 16. avgusta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare