Oštetili mikrokreditno društvo iz Banjaluke

0

ISTOČNO SARAJEVO – Centar javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo prijavio je tužilaštvu sedam lica zbog sumnje da su oštetila mikrokreditno društvo za više stotina hiljada KM.

Okružnom tužilaštvu podnesen je izvještaj protiv službenica čiji su inicijali D.Š. i V.M, osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Iz CJB Istočno Sarajevo saopšteno je da postoje osnovi sumnje da su D.Š. i V.M. kao kreditne službenice mikrokreditnog društva iz Banjaluke /poslovnica u Istočnom Sarajevu/, iskoristile položaj i ovlaštenje, tako što su u zahtjev za kredit određenom broju građana upisale neistinite podatke, potpisale te zahtjeve krivotvoreći potpise građana, te svojim potpisom predložile da budu odobreni krediti.

Na taj način D.Š. je omogućila imovinsku korist nepoznatim licima u iznosu od 308.000 KM na štetu mikrokreditnog društva, a V.M. imovinsku korist nepoznatim licima u iznosu od 110.000 KM, navodi se u saopštenju.

CJB Istočno Sarajevo podnio je nadležnom okružnom tužilaštvu i izvještaj protiv osoba čiji su inicijali M.N, S.I, S.M, N.M. i M.Š. zbog postojanja osnova sumnje za nesavjestan rad u službi.

Postoje osnovi sumnje da su ove osobe, svjesnim kršenjem Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u ovom preduzeću i propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavjesno postupale u vršenju službe, tako što nisu izvršile kontrolu sprovođenja propisanih kreditnih procedura i nisu obezbijedile da se poštuju propisane procedure.

Tako su određenom broju građana odobreni fiktivni krediti od 418.000 KM, iako su osumnjičene osobe bile dužne i mogle biti svjesne da usljed toga za mikrokreditno društvo može nastupiti veća imovinska šteta, koja je i nastupila u iznosu od 360.909 KM, navode iz CJB Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare