Osnovna škola „Sveti Sava“ spremno dočekuje učenike

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da se danas uvjerila da je i u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu sve spremno da se đaci 1. septembra dočekaju u školskim klupama, u izmijenjenim okolnostima i rasporedima.

„Nadam se da će se nastavni proces u školama odvijati pod minimalnim mogućnostima obolijevanja od virusa korona“, izjavila je Trivićeva novinarima, nakon obilaska škole i razgovora sa direktorom ove obrazovne ustanove Danijelom Mrdom i načelnikom Istočnog Novog Sarajeva LJubišom Ćosićem.

Prema njenim riječima, odgovornost je na svakom pojedincu, jer širenje virusa korona zavisi od svakog pojedinca ukoliko ne poštuje propisane mjere Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ona je navela da je Republička uprava civilne zaštite obavila dezinfekciju školskog prostora, nastavno osoblje je upoznato o svim preporukama koje moraju da se provode u smislu poštovanja mjera Instituta za javno zdravstvo.

Trivićeva je istakla da Ministarstvo nastavlja sa razvojem određenih postavljenih planova za razvoj obrazovanja, te dodala da se uvjerila u spremnost i samofunkcionalnost senzorne sobe, koja se nalazi u ovoj osnovnoj školi, a koja će biti korišćena za potrebe resursnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju, ne samo ove škole, već i drugih učenika sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

„Ministarstvo je posljednjim izmjenama zakona dalo mogućnost da se i u Hercegovini i u Sarajevsko-romanijskoj regiji, kao i u Semberiji, organizuju resursni stručni centri za djecu sa poteškoćama u razvoju, jer oni do sada nisu postojali“, pojasnila je Trivićeva.

Ona je dodala da će sa početkom ove školske godine, a najkasnije do kraja kaledarske, resursni stručni centri biti u funkciji, a u školi „Sveti Sava“ za kompletnu regiju.

Trivićeva je pozvala sve građane Sarajevsko-romanijske regije da se pridržavaju propisanih mjera nadležnih institucija u Republici Srpskoj, kako bi se svela na minimum mogućnost širenja virusa u školama, jer se zna da će učenici u školama boraviti dva i po časa, a da će ostatak dana, kao i do sada, da borave u svojoj lokalnoj zajednici, na raznim dešavanjima.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Danijela Mrda rekla je da je upoznala Trivićevu o svim aktivnostima ove obrazovne ustanove, a odnose se na dezinfekciju škole, organizovanje nastavnog procesa koji će se odvijati u šest smijena, planove koje su škole ove regije izradile.

„U našoj školi časovi će trajati po 20 minuta i za sada smo na dobrom putu da sve bude pripremljeno i da spremno dočekamo naše učenike koji će u grupama od po 15 đaka pohađati nastavu“, istakla je Mrda.

Ona je navela da je izazov održavanja nastave veliki, te izrazila nadu da će i roditelji sarađivati sa nastavnicima, ali i svi građani Republike Srpske, sve s ciljem zaštite zdravlja djece i zaposlenih u obrazovanju.

Prema njenim riječima, 1. septembra će 17.000 lica ući u učionice, stoga je važno da se svi ponašaju odgovorno i u skladu sa preporučenim mjerama.

„Što se tiče škola na Sarajevsko-romanijskoj regiji, mislim da ćemo do petka svi imati pripremljene rasporede časova. Imamo dosta nastavnika koji dopunjuju norme u više škola, a naša regija je i razruđena i velika, tako da profesori koji trenutno rade na izradi rasporeda časova uzajamno sarađuju, pa ćemo, bez nekih većih poteškoća, primiti naše učenike spremno na nastavu“, naglasila je Mrda.

Ćosić je rekao da će se nastava u Istočnom Novom Sarajevu odvijati prema odgovarajućem i utvrđenom modelu, prema propisima resornog ministarstva, a s ciljem smanjenja rizika pojave virusa korona u učionicama, među djecom, kojoj treba omogućiti da se školuju na nesmetan način i bez bojazni.

„Kada je u pitanju strateško opredjeljenje ove lokalne zajednice, moram da kažem da je naša osnovna škola među najvećim u Republici Srpskoj, da ima oko 1.100 učenika, a da je naš cilj da u naredne dvije godine dobijemo novu osnovnu školu u Istočnom Novom Sarajevu“, naglasio je Ćosić, te dodao da će opština finansijski pomoći da se obezbijediti prevoz učenika od kuće do škole.

Prema njegovim riječima, opština je svojim regulacionim planom predvidjela lokaciju za novu školu, te kreće izrada idejnog projekta, o čemu je razogovarano sa čelnim ljudima Republike Srpske.

Govreći o predškolskom obrazovanju, Ćosić je rekao da je sa Trivićevom razgovarao i o mjerama koji se sprovode u tri vrtića koja se nalaze u ovoj lokalnoj zajednici, te dodao da će se naredne godine krenuti i sa izgradnjom novog obdaništa, koje će biti u okviru vrtića „Patrijarh Pavle“.

„Mi smo lokalna zajednica koja konstantno bilježi priliv stanovnika, a samim tim bilježi i priliv boravka djece kako u predškolskim, tako i u osnovnim i srednjim ustanovama obrazovanja“, istakao je Ćosić.

On je napomenuo da se u Istočnom Novom Sarajevu nalaze i četiri fakulteta, te Rektorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu, što govori da je riječ o lokalnoj zajednici kojoj treba posvetiti pažnju.

Ćosić je izrazio uvjerenje da će Vlada Republike Srpske, kao i resorna ministarstva podržati opštinu Istočno Novo Sarajevo u njenim planovima i strateškim pravcima, jer je riječ o loklnoj zajednici koja bilježi rast broja stanovnika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare