Osnovano Udruženje „Jake žene“

0

Na Palama je osnovano Udruženje žena „Jaka žena“, čiji su osnovni ciljevi ekonomsko i psihološko snaženje žena, socijalna podrška ženama u ruralnoj sredini, humanitarni rad, kao i stvaranje uslova za pokretanje malog biznisa, s ciljem većeg zapošljavanja žena.


„Želimo da damo svoj doprinos stvaranju ekonomski jake žene, sposobne da se samostalno brine o porodici i da podiže djecu“, rekla je Srni predsjednik Udruženja Lenka LJevak.

Ona ističe da Udruženje želi da motiviše žene i za veći angažman u politici i participaciji u vlasti.

Prema njenim riječima, ovo udruženje baviće se i radom sa licima u trećem dobu, afirmacijom srpske kulture i tradicije, podizanjem ekološke svijesti među ženama, kao i promocijom ručnog unikatnog rada.

„Poseban akcenat stavićemo na radionice o zdravlju, natalitetu, odgoju djece, duhovnom uzdizanju žene, ali i borbi protiv narkomanije, prostitucije, kao i svih oblika diskriminacije i nasilja u porodici“, ističe LJevakova.

Ona je pozvala sve žene sa područja Pala i Istočnog Sarajeva da se pridruže ovom udruženju i daju svoj lični doprinos na planu snažnije afirmacije i veće uloge žene u današnjem društvu.

Prema njenim riječima, prvi projekat Udruženja jeste organizacija promocije filma „Naši očevi, majke i njihova djeca“, autorke scenarija i režije Sanje Savić, koji će biti prikazan 9.jula u organizaciji Centra za kulturu Pale i Udruženja žena „Jake žene“, Pale. Ulaz je slobodan.

Režiju i scenario ovog filma potpisuje Sanja Savić, a glume Marija Šuković, Nikola Zelenović, LJubo Božović, Lenka LJevak, Vedran Trifković i Vladimir Zelenović.

Film govori o Nadiji, dvadesetogodišnjoj frizerki koja upoznaje NJegoša, člana auto-mafije, prilikom posjete svojoj tetki Spasi.

Ovaj kratak susret navodi Nadiju na razmišljanje o porodičnoj situaciji te ona poželi da promijeni svoj život.

Dodatna otežavajuća okolnost je ta što je Nadijin otac policajac, razveden
od njene majke koja živi u NJemačkoj.

Nadija i NJegoš, sa različitih etničkih strana u BiH, pokušavaju da se izbore za svoju ljubav, ali čini se da je sve protiv njih.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare