Osnovano preduzeće „Gradska toplana“

0

ZVORNIK – Skupština opštine Zvornik donijela je danas na posebnoj sjednici odluku o osnivanju Javnog preduzeća „Gradska toplana Zvornik“.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović pojasnio je da osnivanje ovog preduzeća ne znači prestanak rada „Zvornik stana“ i dodao da se više od pola godine pregovora sa jednom kompanijom iz Češke koja ima poslovnu ideju da u ovoj opštini sagradi gasnu termoelektranu.

On kaže da je prvi uslov češke kompanije za nastavak pregovora osnivanje Javnog preduzeća „Gradska toplana“, koje bi kasnije bilo njihov partner i kojem bi isporučivali toplotnu energiju, a toplana je dalje distribuirala građanima.

„Ovo je prvi formalni korak i mi dalje idemo sa njima u poslovne pregovore. Nije riječ ni o kakvom pokušaju stečaja `Zvornik-stana` i ne treba da brinu ni zaposleni, niti povjerioci“, rekao je Stevanović i dodao „Zvornik stan“ ima svoj kontinuitet.

Stevanović je rekao da će, ako bi bilo realizovalo sve kako je zamišljeno, „Zvornik stan“ nastaviti da se bavi distribucijom gasa na ovim prostorima sa zadržanim brojem zaposlenih, dok bi se eventualno dio njih prebacio u „Gradsku toplanu“.

On je dodao da je, prema onome što su iz češke kompanije prezentovali, za očekivati da cijena građanima bude niža, dodavši da smatra da bi ovo bio revolucionarni pomak u grijanju u gradu.

Prema Stevanovićevim riječima, konkretni potezi najvjerovatnije neće biti povlačeni do kraja sezone grijanja.

„Do tada bi trebali da pogledamo projektnu dokumentaciju i da vidimo da li je to nama sve prihvatljivo, jer želimo čistu situaciju u oblasti grijanja, da potpišemo eventualni ugovor i obavimo druge neophodne radnje“, rekao je Stevanović.

Na posebnoj sjednici odbornici su donijeli odluku o prihvatanju grantovskih sredstava Evropske komisije prema projektu „Vodovod i kanalizacija Republike Srpske“ za sufinansiranje projekta „Izgradnja vodovodnog sistema i kućnih priključaka za vodovodni sistem Zvornik sjever faza dva“.

Iznos grantovskih sredstava je 1.039.000 KM.

„Mi imamo potpisan ugovor sa izvođačem za izgradnju vodovodnog sistema Zvornik sjever, faza dva, gdje on ne može povući grant sredstva bez adekvatne skupštinske odluke, što smo danas i uradili“, istakao je Stevanović.

Faza dva vodovodnog sistema „Zvornik sjever“ omogućiće vodosnabdijevanje dijelova mjesnih zajednica Trnovica, Jasenica, Roćević, zaselaka Barakovina, Potok i Pecka i podrazumijeva izgradnju rezervoara i pumpnih stanica.

Grantovska sredstva su obezbijeđena u skladu sa Sporazumom o grantu koji je zaključen između Evropske investicione banke i BiH i sporazuma između BiH i Republike Srpske.

U okviru ovog projekta opština Zvornik potpisala je ugovor o izvođenju radova 22. avgusta sa konzorcijumom „Keso promet – Eko euro tim“ u vrijednosti 2.078.000 KM.

Usvojena je i odluka o prenošenju prava korištenja komunalne opreme koju je opština Zvornik dobila od Švedske, na zvornički AD „Vodovod i komunalije“.

Vrijednost opreme je oko 402.000 KM, a čine je kamion za odvoz smeća, te 493 običnih i kontejnera za selektivno odlaganje otpada i 197 kanti za smeće.

Donaciju od Švedske koju predstavlja Međunarodna agencija za razvoj /SIDA/ opština Zvornik je dobila u okviru sprovođenja opštinskog programa za upravljanje čvrstim otpadom u BiH.

Komunalna oprema treba da doprinese provođenju projekta „Poboljšanje usluga upravljanja otpadom u opštini Zvornik“.

Glavni rezultati koji treba da budu postignuti su pobošljanje upravljanja čvrstim otpadom, dugotrajan sistem organizovanog sakupljanja i odlaganja otpada, povećanje javne svijesti u vezi sa upravljanjem otpadom, bolji rezultati u prikupljanju naknada za usluge.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare