Osnovan regionalni odbor Sarajevsko-romanijske regije

0
Osnovan regionalni odbor Sarajevsko-romanijske regije

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas je održana Osnivačka skupština Regionalnog odbora Organizacije starješina Vojske Republike Srpske za Sarajevsko-romanijsku regiju i za predsjednika Skupštine izabran je pukovnik Blagota Kovačević, a za predsjednika Odbora potpukovnik Dušan Škrba.

Skupština je za Kovačevićevog zamjenika izabrala kapetana Vasu Jeremića, dok će potpredsjednik Regionalnog odbora biti major Nikola Mijatović.

Izabrano je i Predsjedništvo Regionalnog odbora, koga osim Škrbe i Mijatovića, čine oficiri Stevan Veljović, Branimir Đurković, Slavko Gengo, Branislav Milidrag, Mile Sladoje, Dragan Perućica i Janko Minić.

Za člana republičkog Predsjedništva ove organizacije predložen je pukovnik Pero Sailović, a usvojen je i poslovnik o radu ove organizacije.

Obraćajući se okupljenim starješinama, predsjednik Organizacije Milovan Milutinović naglasio je da ova asocijacija, kao nestranačka i nevladina organizacija, sprovodi aktivnosti koje su usmjerene ka jačanju patriotske svijesti i očuvanja rezultata proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata i Republike Srpske, kao najveće slobodarske tekovine.

„Naš cilj je i očuvanje ugleda i časti srpskog naroda, njegovih vojski, a time i Vojske Republike Srpske, kao nosioca njenog stvaranja“, poručio je Milutinović.

Skupštinu su pozdravili i potpredsjednici Organizacije Slobodan Župljanin i Mirko Trivić, koji su podsjetili na istorijat Vojske Republike Srpske i ulogu njenih starješina u odbrambeno-otadžbinskom ratu, i naglasili ciljeve ove organizacije, za koju kažu da je „integralni dio boračkih populacija u Republici Srpskoj“.

Predsjednik novoosnovane Skupštine Regionalnog odbora Organizacije starješina Vojske Republike za Sarajevsko-romanijsku regiju Blagota Kovačević kaže da je cilj organizacije njegovanje tradicija Vojske Republike Srpske, ali i pružanje pomoći svim starješinama koji su penzionisani, koji će biti i onima koji se suočavaju sa brojnim problemima, među kojima su najzastupljeniji materijalne prirode.

Kovačević je za Srnu rekao da se možda i dosta kasno pristupilo formiranju organizacije s obzirom na period od kraja rata do sada.

Iako je organizacija osnovana u Banjaluci prije godinu dana, do sada nije imala neke bitne aktivnosti, ali će se, prema riječima Kovačevića, potruditi da u narednom periodu sprovedu veoma značajne aktivnosti na nekoliko zadataka.

„Ključni zadatak je publikovanje dokumenata i predstavljanje prave istine o djelu Vojske Republike Srpske. Svjedoci smo raznih intriga, zloupotreba, optužbi naročito kroz presude Haškog tribunala i neke druge presude koje su politički motivisane“, rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je određeni broj starješina Vojske Republike Srpske osuđen samo zato što su bili Srbi i što su branili srpski narod. „Moraćemo da im pomognemo u rehabilitaciji, poslije odsluženih kazni, ali i porodicama onih koji su sada na izdržavanju kazni“, rekao je Kovačević.

On dodaje da je ovo samo jedan od problema sa kojima se suočava boračka populacija.

„Organizacija starješina Vojske Republike Srpske jedna je od ključnih organizacija i možda je dobro što je tek sada formirana. Sada znamo šta i kako hoćemo i daćemo maksimalan doprinos da to bude na opšte zadovoljstvo i nas i društva uopšte“, zaključio je Kovačević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare