Osnivanje zajednice etažnih vlasnika obavezno

0

 

U oktobru prošle godine na snagu je stupio novi zakon o održavanju stambenih zgrada. Zakonom je predviđeno osnivanje zajednice etažnih vlasnika za jednu ili više zgrada koje će voditi računa o održavanju i korištenju stambene zgrade.

Zajednica etažnih vlasnika je nova institucija u stambenom sistemu Republike Srpske, i, kao takva od velikog je značaja za očuvanje i zaštitu stambenog fonda u uslovima privatizacije stanova i posebnih dijelova zgrada – koji su bili u državnoj svojini, u okolnostima uspostavljanja novih vlasničkih odnosa u stambenoj zgradi.

Zakonom o održavanju stambenih zgrada (Službeni glasnik RS br. 16/02 i 65/03), propisana je obaveza etažnih vlasnika da osnuju zajednice u svim stambenim zgradama u etažnoj svojini, a sve u cilju održavanja zajedničkih dijelova zgrade i obezbjeđivanja i korištenja finansijskih sredstava za održavanje istih.

Donošenjem i stupanjem na snagu navedenog zakona, kao i Pravilnika o  upisu u registar zajednica etažnih vlasnika stambenih zgrada (Službeni glasnik RS br. 74/03 ), ostvarene su pravne pretpostavke i uslovi za osnivanje i upis u registar zajednica.

Stupanjem na snagu  Zakona o održavanju zgrada (Službeni glasnik RS br. 101/11), prestao je da važi Zakon o održavanju stambenih zgrada koji je donesen 2002. godine, s tim da registarski organ vrši upise u registar zajednica – na način, i pod uslovima propisanim Pravilnikom o upisu u registar zajednica etažnih vlasnika stambenih zgrada iz 2003. godine.

U opštini Pale proces registracije zajednice etažnih vlasnika je u toku.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=jYGcFR6cDzU&feature=player_embedded}

(www.palelive.com / RTVIS / belkanal.tv)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare