Osmoro mladih potpisalo polugodišnje ugovore o radu

0

FOČA – Osmoro mladih Fočaka potpisalo je danas ugovore o šestomjesečnom zaposlenju kod sedam lokalnih poslodavaca u oblasti drvopredade, ugostiteljstva i turizma, u okviru projekta „Praktična obuka i stručno osposobljavanje“, koji sprovode opština Foča i sarajevska organizacija „Progres“.
Posao je namijenjen za stručno usavršavanje mladih od 18 do 35 godina koji su bez zaposlenja, kao i za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada, a ukupna vrijednost projekta na području Foče je oko 20.000 KM.

Polovinu sredstava obezbjeđuje opština, a drugu polovinu udruženje „Progres“, dok je uplata doprinosa obaveza poslodavaca.

Osim što dobiju priliku da steknu prve radne vještine, mladi imaju mogućnost da nakon pola godine ostanu u radnom odnosu kod poslodavaca, što implementatori ocjenjuju velikom prednošću programa.

„Od 50 do 60 odsto odsto mladih je, po završetku ovog programa, ostalo da radi kod svojih poslodavaca, a oni koji nisu ostali, bilo im je lakše da pronađu novo zaposlenje“, rekao je Elvir Čaušević, koordinator projekta ispred udruženja „Progres“.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić napomenuo je da opština sa ovim udruženjem sarađuje već petu godinu.

„Uspijevamo da već petu godinu mlade ljude zapošljavamo ili pošaljemo na obuku. Od ovih osam, mi finansiramo četiri i tu praksu ćemo nastaviti i narednih godina“, dodao je Mašić.

Dvadesetdvogodišnja Milica Vuković, nakon završene srednje škole, četiri godine čekala je na zaposljenje. Prve radne vještine, zahvaljujući projektu praktične obuke, steći će u pekari „Kroasan“.

„Mnogo mi znači ova prilika koja mi je pružena da se dokažem i nadam se da će to biti na obostranu korist. Ovdje ću da radim na spremanju i prodaji peciva i sviđa mi se, nije teško“, rekla je Vukovićeva.

Do sada je kroz ovaj program koji se sprovodi u još devet opština u BiH, uz podršku njemačke fondacije „Krila nade“, prošlo 48 mladih Fočaka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare