Organizovan scenski prikaz prolaska Svetog Nikole ulicama

0
Organizovan scenski prikaz prolaska Svetog Nikole ulicama

SOKOLAC – U okviru višednevne manifestacije „Nikoljdanske svečanosti“ danas je ulicama Sokoca po 22. put organizovan scenski prikaz prolaska Svetog Nikole koji djeci dijeli slatkiše.
Nikoljdanska povorka krenula je ispred porte Crkve Svetog Ilije, a slatkišima su obradovana djeca iz vrtića i učenici ispred Osnovne škole.

Ovu svečanost tradicionalno organizuju sokolačka Ustanova za kulturu „Pero Kosorić“ i Crkvena opština Sokolac u saradnji sa Ustanovom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i Osnovnom školom na Sokocu.

„Ove godine, za razliku od ranijih, nije bilo svečane kočije sa konjskom zapregom, ali su mališanima u nikoljdanskoj povorci slatkiši darovani iz svečano okićenog automobila“, rekla je direktor sokolačke Ustanove za kulturu „Pero Kosorić“ Irena Šućur.

Prema njenim riječima, čuvanje tradicije iz života ovog hrišćanskog svetitelja i čudotvorca, kroz scenski prikaz njegovog prolaska kroz grad, čemu se djeca posebno raduju, već godinama je uloga sokolačke ustanove za kulturu.

Ona je podsjetila da je Sveti Nikola bio zaštitnik djece, da je vodio brigu o siromašnim i sve svoje bogatstvo podijelio njima, te da zato ovog svetitelja vjernici doživljavaju kao darodavca koji ostavlja poklone u dječije čizmice unaprijed ostavnjene na prozoru.

Šućureva je napomenula da su pokrovitelji ove manifestacije opština Sokolac i hrišćanska organizacija „Vorld vižn“, koja nesebično pomaže sokolačku ustanovu za kulturu u realizaciji vjerskih i drugih kulturnih manifestacija iz programa rada ove ustanove.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments