Oras ponovo napao Čavku u Sokocu

0

SOKOLAC – Ognjen Orašanin zvani Oras, Vladimir Mitrović, Miloš Daničić i Jole Bartula iz Sokoca privedeni su u policiju zbog sumnje da su u utorak napali i pištoljem po glavi udarili vlasnika kafe-picerije „Viktorija“ u Sokocu Zorana Čolovića Čavku.

Poslije saslušanja u policiji oni su predati Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, a terete se za nasilničko ponašanje.
Napad

Iz policije su, navodeći inicijale učesnika napada, saopštili da je Čolović prijavio da je napadnut u ulici Cara Lazara u Sokocu. U saopštenju CJB Istočno Sarajevo se navodi da je Z. Č. izjavio da ga je pištoljem u glavu udario O. O. i da su mu zatim napadači oteli pištolje „glok“ i „valter“.

– Policija je pretresla porodičnu kuću vlasništvo O. O. i pronašla pištolje „glok“ sa okvirom i 30 metaka i „valter“ sa okvirom i 16 metaka koje je on dobrovoljno predao. U svojoj izjavi O. O. je policiji kazao da je pištolje uzeo od Z. Č. prilikom sukoba radi lične bezbjednosti – navodi policija.

Čolović je u telefonskoj izjavi „Glasu Srpske“ iz bolnice rekao da su „Orašanin i njegovi kriminalci pokušali da ga ubiju i da je zahvaljujući ljudima koji su se tu našli izbjegao smrt“.

– Orašanin i njegovi kriminalci „puleni“ su Milovana Cicka Bjelice koji ih štiti. Njima sam trn u oku, između ostalog i zbog toga što sam član druge stranke. Dotjerali su me do zida. Nemam kud nazad. Moram povući neki potez, ili da sad ja njih napadnem ili da me organi reda zaštite. Treća opcija je da se selim odavde – kaže Čolović.

Navodi da su ga napali na gradilištu na koje je dovezao i istovarao granit.

– Napadači su mi prišli s leđa. Orašanin me udario pištoljem „kolt“ po glavi i skoro me onesvijestio. Htio je da mi puca u noge, ali sam ga uhvatio za oružje i spriječio. Zatim su mi prišli njih osmorica. Jedan me uhvatio za desnu ruku, i čuo sam da neko kaže: „Uzmite mu pištolj“ – priča Čolović, koji je juče trebalo da izađe iz bolnice sa šest šavova na glavi koje su mu „ostavili“ napadači.

Uz pomoć radnika uspio je da pobjegne automobilom, a grupa razbojnika ostala je i nastavila da maltretira radnike.

– Oni su me pokušali ubiti pred očima ljudi iz opštine, i drugih objekata, no niko nije reagovao. Shvatam ih, ne smiju. Zastrašeni su. Srećom, bio sam sportista i dovoljno sam snažan da se branim. Nosim i pištolj za koji imam dozvolu – rekao je Čolović.

Kriminalni klan

Kazao je da je ovo treći put da ga grupa Ognjena Orašanina napada i da sumnja da oni stoje iza podmetanja bombe u njegovu kafe-piceriju „Viktorija“ 2010. godine.

Nepoznate osobe aktivirale su u novembru 2010. godine eksplozivnu napravu u blizini „Viktorije“. Čolović je tada rekao da iza napada stoje „kriminalni krugovi iz Sokoca za koje policija zna“. Nije želio da pominje imena lica za koja sumnja da stoje iza ovog napada.

Prema „Bijeloj knjizi“ MUP-a, koju je ranije objavio „Glas Srpske“, Ognjen Orašanin i njegov brat Mlađen članovi su kriminalnog klana Darka Eleza, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Srbiji.

U petogodišnjem obračunu Eleza i njegovog kuma Đorđa Ždrale, koji je osuđen za ubistvo Ljubiše Savića Mauzera, ubijeni su skoro svi članovi Ždraline kriminalne grupe, ali i Mladen Ćeha, vođa sokolačkog klana koji je radio sa Elezom. Orašanin se smatra njegovim neformalnim nasljednikom.

Prema podacima policije, pored braće Orašanin pripadnici sokolačkog kriminalnog klana bili su i Milomir Pajić, Njego Janković, Mladen Šarac i Saša Radić.

Oni se dovode u vezu i sa ubistvom Gorana Mijatovića Mite, predsjednika Fudbalskog kluba Bežanija, 2. oktobra 2006. godine u eksploziji auto-bombe u Beogradu.

Šarić

Braća Orašanin su u brojnim policijskim izvještajima navedeni kao krijumčari droge, a povezivani su i sa narko-klanom Darka Šarića, za koga se tvrdilo da je ranije sa porodicom često boravio kod pripadnika sokolačkog klana na Jahorini i u Sokocu.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare