Opštinske stipendije za 180 studenata

0

FOČA – Načelnik opštine Foča Radisav Mašić uručio je danas ugovore o stipendiji za 180 studenata iz ove opštine koji su zadovoljili uslove konkursa, a za ove namjene iz opštinskog budžeta predviđeno je 160.000 KM.

Pojedinačni iznosi stipendija su 80 KM za prvu i drugu godinu, 90 za treću i 100 KM za studente četvrte, pete i šeste godine. U akademskoj 2014/2015. godini biće stipendirano i sedam studenata deficitarnih zanimalja, a to su matematika, farmacija, veterina, meteorologija, arhitektura i geodezija.

Mašić ističe da je zadržan približno isti broj stipendista kao i u prethodne dvije godine, te da se pri izboru vodilo računa o socijalnim kategorijama.

„Imamo 19 studenata iz porodica poginulih boraca i 26 studenata iz porodica koje nemaju jednog roditelja“, rekao je Mašić.

Student treće godine Medicinskog fakulteta u Foči Tomislav Šolaja kaže da mu u opštoj besparici stipendija mnogo znači.

„Jeste da je iznos stipendije mali, ali je veoma korisna, s obzirom da moji roditelji nisu zaposleni, veoma mi ja važna pošto je danas sve skupo“, kaže Šolaja.

Student Pravnog fakulteta u Beogradu Aleksandar Mihajlović napominje da će mu stipendija pokriti troškove ishrane. „Ove godine je 90 KM za treću godinu i dobro će mi doći da platim troškove studentske menze“, rekao je Mihajlović.

Ove godine je za stipendije konkurisalo ukupno 211 studenata, a 31 nije zadovoljio uslove konkursa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare