Opštinska organizacija Crvenog krsta Sokolac: Zahvalnice mladim volonterima

0

SOKOLAC – Povodom obilježavanja 5. decembra, Medjunarodnog dana volontera, u prostorijama Opštinske organizacije Crvenog krsta Sokolac održana je skromna svečanost na kojoj su madim volonterima ove organizacije uručene zahvalnice, kao znak priznanja za ono su uradili na polju dobrovoljnog rada. Riječ je o osnovcima i srednjoškolcima, koji su redovni sudionici skoro svih akcija Opštinske organizacije Crvenog krsta.

Seretar sokolačkog Crvenog krsta Slobodaka Subašić , rekla je da je bez volontera, onih koji žele dobrovoljno i bespatno da rade u korist drugih, skoro nemoguće realizovati bilo koju veću i ozbiljniju akciju.

Mladi i stariji volonteri su temelj na kome gradimo svoju aktivnost, ispunjavamo humanu ulogu naše organizacije. Oni su neizbježni u svim akcijama, naročito humanitarnog karakrtera. Ove godine posebno su bili aktivni u vrijeme obilježavanja “Nedjelje solidarnosti”, akciji dobrovoljnog darivanja krvi, aktivnostima Crvenog krsta u oblasti zadravstvenog prosvjećivanja i nekim drugim akcijama.

Posebno treba istaći humanost naših volontera, učenika završnog razreda Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški”, koji su masovno učestvovali u akciji dobrovoljnog darivanja krvi, kada ih je skoro trideset darovalo dragocjenu tečnost – kaže Subašićeva, izrazivši nadu da će Crveni krst uskoro dobiti prostorije u kojima bi se volnoteri i drugi aktivisti Crvenog krsta mogli okupljati u vrijeme organizovanja akcija i realizacije projekata.

Poznati naučnik Albert Ajnštajn je rekao: ” Koliko je neki čovjek vrijedan za svoju zajednicu zavisi, u prvom redu, od toga koliko su njegovi osjećaji, misli i djela usmjereni na unapređenje života drugih ljudi”.

Volontere sokolačkog Crvenog krsta upravo nose osjećaji o kojima je govorio znameniti naučenik, kao i želja da učestvuju u rješavanju problema u svojoj lokalnoj zajednici, svjesni da je žrtvovanje za druge, one koji se nalaze u nevolji, nešto najplementije što čovjek može činiti u svom životu.

O tome su nam govorili Aleksandar Mimić, Katarina Živković, Milica Kapović, Olja Plakalović, Branko Bartula, Vladan Janković i drugi koji su prisustvovali druženju organizovanom povodom obilježavanja Medjunarodnog dana volontera.

Biti aktivan van školskih obaveza, raditi kao humanista, kao volonter, znači pozitivno uticati na svoj lični razvoj, doprinositi razvoju svog grada, opštine, činiti svakodnevicu onih koji žive sa problemima vedrijom i ljepšom. To je nešto uzvišeno, što treba doživjeti i osjetiti. Život bez egozima gradi potpunu ličnost. Kroz volonterski rad sazrijevate, izgrađujete najplemenitije crte u svom karakteru, putujete, upoznajete nove ljude, krajeve – kaže srednjoškolka Katarina Živković.

I ostali naši sagovornici izrazili su zadovoljstvo zbog volonterskog rada, što pomažu onima koje, nerijetko, zaboravljamo opijeni pohlepom i strašću za sticanjem bogatstva.

U Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta nam rekoše, da, pored onih koji su došli na druženje organizovano povodom obilježavanja Medjunarodnog dana volontera, treba pomenuti i Ninu Marković i Nevenu Borovčanin, koje su među najaktivnijim mladim saradnicima Crvenog krsta.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments