Opština Trnovo hoće da napusti grad

0

ISTOČNO SARAJEVO/TRNOVO – Rukovodstvo SDS-a u Istočnom Sarajevu usprotivilo se inicijativi da se opštine Trnovo i Sokolac izdvoje iz grada Istočno Sarajevo tvrdeći da je riječ o neargumentovanim zahtjevima SNSD-a, a ne stvarnim željama stanovnika ove dvije opštine.

U SNSD-u ističu da su SDS i njihov odnos prema opštini Trnovo glavni razlozi ove inicijative.

Zamjenik predsjednika SDS-a Predrag Kovač rekao je juče na konferenciji za novinare u Istočnoj Ilidži da je zahtjev SNSD-a nelegitiman.

– To što pojedini nivoi vlasti ne dobijaju novca koliko bi htjeli i željeli, onda po toj logici sve opštine iz istočnog dijela Srpske mogle bi legitimno tražiti otcjepljenje iz Republike – rekao je Kovač i dodao da je priča o izdvajanju priča političke stranke, a ne naroda koji živi u ovom gradu.

Predsjednik Gradskog odbora SDS-a Istočnog Sarajeva Darko Babalj rekao je da zahtjev SNSD-a ne može proći jer, kako je kazao, “narod Istočnog Sarajeva je krvario za RS”.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da bi opština Trnovo, kad bi dobila svoju vatrogasnu brigadu, imala dodatni trošak od 200.000 maraka, a za inspekciju dodatnih 75.000 maraka.

– Budžetski trošak za Sokolac kao veću opštinu bio bi daleko veći – rekao je Lučić.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AXK3Yxeb3iY}

Načelnik opštine Trnovo Goran Vujičić rekao je “Glasu Srpske” da su SDS i njihov odnos prema opštini Trnovo glavni inicijatori reakcije Trnova da se izdvoji iz Istočnog Sarajeva.

– Trnovo je od grada za godinu i po dobilo 10.000 maraka, što je zaista smiješna cifra. Grad od Trnova dobija značajna sredstva za usluge koje daje. Sav novac od boravišne i turističke takse na Jahorini idu u kasu Turističke organizacije grada i njihove plate, dok od toga Trnovo nije imalo nikakve koristi. Kada bi se ova opština izdvojila, sama bi vodila računa o svojim prihodima i imala svoje investicije i službe – kaže Vujičić.

Kazao je da je Trnovo ulagalo i u komunalno preduzeće i u vodovod, udruživalo svoja sredstva, da je gradilo grad od koga, kako tvrdi, nije imalo ništa.

– Sada su i komunalno preduzeće i vodovod pripali opštini Istočno Novo Sarajevo. Mada smo htjeli da se dogovaramo da to bude zajedničko dobro sve tri opštine, nikada nije došlo do razgovora. Oni su ti koji izdvajaju Trnovo od svih ostalih opština – kaže Vujičić.
Mišović

Kandidat SDS-a za načelnika opštine Trnovo Nenad Mišović tvrdi da je “ideja o izdvajanju Trnova iz grada suluda”, da je riječ o izrazito nerazvijenoj opštini čije su određene funkcije prenesene na grad i da kao zasebna ne bi mogla funkcionisati.

(www.palelive.com / Srna / video: RTVIS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare