Opština traži od logoraša da uklone spomen-obilježje

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočni Stari Grad zatražila je od Saveza logoraša Republike Srpske da u roku od 15 dana od prijema opštinskog zahtjeva uklone spomen-krst na Zlatištu, a ukoliko to ne učine uradiće to opština, rekao je Srni načelnik ove opštine Bojo Gašanović.

Gašanović je naveo da je Skupština opštine Istočni Stari Grad dala rok Savezu logoraša Republike Srpske, koji su se, kako kaže, sami izjasnili da stoje iza postavljanja spomen-krsta, da uklone obilježje kako bi mogli da podnesu zahtjev za njegovo postavljanje.

„Rok za uklanjanje spomen-obilježja je 15 dana od dana prijema opštinskog zahtjeva koji je logorašima upućen u petak, 28. novembra. Ukoliko oni ne ukolne krst učiniće to opština, odnosno nadležna inspekcija i komunalna policija, a račun će biti ispostavljen Savezu logoraša“, kaže Gašanović.

On je dodao da se ne može raditi legalizacija nelegalnih objekata, jer je Vlada Srpske usvojila zakon o spomenicima, te da svako mora da poštuje zakone i propise.

Gašanović je naveo je da je Skupština opštine donijela zaključak da neće više razmatrati zahtjeve Saveza logoraša Republike Srpske za postavljanje spomen-obilježja ukoliko ne uklone krst sa Zlatišta.

On je rekao da je Savez logoraša Republike Srpske dostavio Skupštini opštine Istočni Stari Grad izjašnjenje o postavljanju spomen-obilježja u kojem se navodi da su oni kontaktirali NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolita Nikolaja koji im je rekao da ne može dati blagoslov za postavljene spomen-obilježja, jer mjesto za postavljenje nije u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve.

Prema njegovim riječima, opština još nije počela sa istraživanjem i utvrđivanjem odgovornosti onih koji su postavili privremeni krst, ali namjerava da to učini, jer je riječ o kršenju propisa i zakona.

„Vlada Srpske donijela je odluku da u svakoj opštini bude formirana komisija za postavljanje spomen-obilježja, a opštinska komisija nikad nije dobila takav zahtjev niti je ko obaviješten o postavljanju“, navodi Gašanović.

On smatra da „spomen-obilježje na Zlatištu svojim izgledom ne dolikuje srpskom narodu“.

Na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru je postavljen spomen-krst, koji bi trebalo da predstavlja privremeno obilježje u znak sjećanja na stradale sarajevske Srbe.

Savez logoraša: Odluke o uklanjanju spomen-krsta – svojevrsni kukavičluk

Savez logoraša Republike Srpske ocijenio je da odluke nadležnih organa opštine Istočni Stari Grad, kojima se određuje uklanjanje privremenog spomen-krsta na Zlatištu, predstavljaju „svojevrsni kukavičluk, ali i štićenje nekih drugih, prvenstveno privatnih interesa, koji ne mogu i ne smiju biti iznad dužnog pijeteta i sjećanja na srpske žrtve“.

Iz Saveza logoraša Srpske saopšteno je da nisu iznenađeni takvim odlukama i navode da su ih donijele strukture koje su od početka opstruisale ideju i inicijativu Saveza da se na Zlatištu izgradi spomen-kompleks u znak sjećanja na nevine srpske žrtve u Sarajevu.

U Savezu su, kako se navodi, posebno revoltirani zaključkom Skupštine opštine Istočni Stari Grad da načelnik opštine istraži i utvrdi odgovornost onih koji su postavljanjem privremenog krsta „ugrozili bezbjednost i razvoj privrede i turizma“, te time „nanijeli velike finansijske gubitke u društvenom i privatnom sektoru“.

„Ovakve stavove, prema kojima hiljade srpskih žrtava treba potisnuti iz sjećanja zbog razvoja privrede i turizma, Savez ocjenjuje skandaloznim, sramotnim i omaložavajućim za sjene žrtava, članove njihovih porodica i cjelokupan srpski narod u BiH“, dodaje se u saopštenju.

Savez smatra da je to „licemjerno skrivanje iz paravana formalnosti i procedura“.

Na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru je postavljen spomen-krst, koji bi trebalo da predstavlja privremeno obilježje u znak sjećanja na stradale sarajevske Srbe.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare