Opština Sokolac daje punu podršku „Elektrodistribuciji“ Pale u realizaciji projekata

0

SOKOLAC – Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica razgovarao je danas sa direktorom ZP „Elektrodistribucija“ a.d. Pale, Ljubomirom Mrdom i izvršnim direktorom za tehničke poslove Boškom Jugovićem, o saradnji na realizaciji nekoliko veoma bitnih projekata u oblasti elektrosnabdijevanja potrošača u ovoj lokalnoj zajednici.

– Razmijenili smo mišljenja šta bi bilo prioritet u ovoj godini da se radi jer je „Elektrodistribucija“ samo za posljednjih sedam godina, investirala ukupno oko pet miliona maraka na području ove opštine. I u prethodnom periodu smo imali veoma dobru saradnju sa „Elektrodistribucijom“ naročito kada je bilo u pitanju uspostavljanje novih sokolačkih naselja; Sokolačke njive I i II, Brezjak, Majdani, Laze i Ćilimara ali i starih u kojima su otklonjeni mnogi problemi koje smo ranije imali, kaže Bjelica.

Pred rukovodstvom opštine Sokolac je jedan značajan posao; rekonstrukcija, sanacija i proširenje primarne vodovodne i izrada kanalizacione mreže u dijelu gradskog naselja. U sklopu ovog projekta neophodno je rješevanje i stanja elektroinstalacija na određenim područjima, prema prioritetima.

– Nama je sada najbitnije, kada je u pitanju urbano područje, da izvršimo kabliranje mreže od mosta na ulazu u Sokolac, do izlaza iz grada prema PH-bolnici, u djelu gdje će se vršiti i rekonstrukcija primarnog vodovoda. Uklonićemo stare stubove u gradu koji bi mogli ugroziti prolaznike. Tu podrazumijevamo i rekonstrukciju u ulicama; Cara Lazara, Jove Jankovića i Romanijska, naglasio je načelnik opštine Sokolac.

Prema njegovim riječima problema ima sa trafostanicama u Sokolovićima, Šahbegovićima, Berkovićima i Vrapcima, koje bi trebalo u narednom periodu rješavati. Biće razmotrena mogućnost nastavka rekonstrukcije niskonaponske mreže u mjesnom području Baltići i kabliranje dalekovoda u naselju Sokolačke njive, a posebno u dijelu koji prolazi kroz Vojničko spomen groblje i u dijelu Gradskog groblja u Sokocu.

– Mi smo na usluzi u realizaciji ovih projekata, jer ako nije ažurna lokalna zajednica i njene službe, naročito urbanizam i geodetska uprava, koja je u nadležnosti Republike, ne postiže se ništa. Ranija iskustva govore da se zbog sporosti mogu ispustati neke investicije. Mi moramo dati sve od sebe da rješavamo na vrijeme imovinsko-pravne odnose i sve druge akte iz oblasti pravnih i geodetskih poslova, ocijenio je Bjelica.

Svake godine „Elektrodistribucija“ a.d. Pale, sačinjava investicioni plan, a potom dogovara saradnju sa lokalnim zajednicama, da bi se usaglasili prioritetni poslovi na unapređenju i razvoju elektromreže.

– To je naša obaveza jer živimo od prodaje električne energije, odnosno od ulaganja. Te investicije se kreću uvijek od 500.000 KM, pa do milion, na godišnjem nivou, ukoliko nam dozvole svi parametri; od vremenskih prilika do pripreme dokumentacije. Naravno, u uskoj je vezi sa gubicima električne energije i stepena naplate, rekao je izvršni direktor za tehničke poslove u „Elektrodistribuciji“ Pale, Boško Jugović.

ZP„Elektrodistribucije“ a.d. Pale će i ove godine ulagati u elektromrežu na području Sokoca, posebno na dugim vodovima prema Kaljina, Šahbegovićima, Knežini i Sokolovićima, da bi ih korak po korak doveli u nabolji red, ali će, kako kažu, punu podršku dati na razvoju i elektrifikaciji urbanog djela gradskog naselja Sokolac.

– To je rekonstrukcija glavne ulice Cara Lazara, od Autobuske stanice do izlaza iz Sokoca, a tu su i sporedne ulice u kojima ćemo nastojati dio nadzemne mreže kabliramo, odnosno ubacimo u zemlju, kako bi se mogli uraditi trotoari i svi drugi gradski sadržaji. Izvršićemo i dio kabliranja oko Vojničkog spomen groblja, jer imamo moralnu obavezu, da izmjestimo dio dalekovoda; Kaljina i Knežina iz groblja. To će se na neki način poklopiti i sa izradom asvalta u dijelu naselja Sokolačke njive. Nastojaćemo ove godine, da uredimo i prostor oko zgrade elektrodistributivne Radne jedinice Sokolac, kako bi se napravio kvalitetan prilaz iz ulice Milana Šarca, iz pravca objekta Policijske stanice Sokolac, pojasnio je Jugović.

U „Elektrodistribuciji“ Pale su usvojili investicioni plan za ovu godinu i dobili sve potrebne saglasnosti i već ulaze u proces pripreme investicione aktivnosti za koje je planirano više od 700. 000 KM.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare