Opština sa 22.000 KM sufinansira specijalizaciju doktora

0

ISTOČNA ILIDŽA – Opština Istočna Ilidža sufinansiraće sa 22.000 KM specijalizacije i stručno usavršavanje doktora medicine sa područja ove lokalne zajednice, koji su zaposleni u Bolnici “Srbija” i Domu zdravlja Istočno Sarajevo.

Sporazum o sufinansiranju danas su potpisali načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović i direktori Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija i Doma zdravlja Istočno Sarajevo Tijana Gavrić Mićić.

Šešlija je zahvalio Božoviću i opštini Istočna Ilidža za iskazanu brigu za zdravstveni sektor na području Sarajevsko-romanijske regije, te istakao da je Bolnica “Srbija” u ovoj godini zaposlila devet mladih doktora kojima je neophodna specijalizacija i koji će u toj proces ući tokom ove i naredne godine.

“Koliko je bitna pomoć institucija sufinansiranju doktora, najbolje govori podatak da na četvorogodišnjem nivou, u zavisnosti od specijalizacije, zdravstvena ustanova za usavršavanje jednog doktora mora izdvojiti između 100.000 i 150.000 KM. Svaka pomoć nam je dobrodošla jer samo kvalitetan kadar može garantovati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu”, rekao je Šešlija novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

On je dodao da je planom za ovu godinu predviđeno raspisivanje specijalizacija za opštu hirurgiju, ginekologiju i urologiju, ističući da je ovoj ustanovi za pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga potrebno da svake godine raspisuje poziv za specijalizaciju, zbog postojećeg kadra koji je približnih godina i koji će u periodu od nekoliko godina otići u penziju.

“U narednom periodu svake godine ćemo morati raspisati po jednu specijalizaciju iz ginekologije, a pojavljuje se potreba i za pedijatrijom, koja je jedna od gorući problema komletne regije jer ni Bolnica `Srbija` kao ni domovi zdravlja ne raspolažu dovoljnim brojem ovih kadrova”, rekao je Šešlija.

Božović je rekao da je Istočna Ilidža u ovaj projekat ušla jer je procijenjeno da je stanovnicima te opštine, ali i Sarajevsko-romanijske regije potrebna bolja zdravstvena zaštita.

“To što imamo novi objekat bolnice nije dovoljno, potrebni su nam i kvalitetni specijalisti, a to podrazumijeva i veći angažman lokalnih zajednica kako bi se adekvatno pomoglo zdravstvenim ustanovama. Za ovu godinu mi smo izvojili 22.000 KM, odnosno 3.000 KM po doktoru”, naglasio je Božović.

On je dodao da će taj iznos u narednim godinama biti i povećan, apelujući da se i ostale lokalne zajednice priključe projektu sufinansiranja i stručnog usavršavanja doktora medicine.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments