Opština pomaže porodice sjemenskim materijalom

0
Ilustracija

SOKOLAC – Na Sokocu je danas porodicama slabijeg materijalnog stanja podijeljeno 11 tona sjemenskog krompira i dvije tone sjemenskog luka, rekli su Srni u opštinskom Odjeljenju za privredu i finansije, koje je nosilac ove aktivnosti.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica naglasio je da je ukupna vrijednost podijeljenog sjemenskog materijala oko 20.000 KM.

On je naveo da je danas podijeljen sjemenski krompir original sorte „Agria“, u količini od po 25 do 50 kilograma, i sjemenski luk sorte „Holandski žuti“, u količini od po dva do pet kilograma, u zavisnosti od iskazane potrebe domaćinstava.

Bjelica je podsjetio da je juče porodicama, koje do sada nisu uspjele obezbijediti sjemenski materijal, podijeljeno četiri tone krompira i da ove porodice, osim za svoje potrebe, mogu obezbijediti i višak ovog povrća za prodaju, što će im dobro doći.

Načelnik opštine Sokolac je rekao da je lokalna uprava na više načina i ranije pomagala poljoprivrednicima, pa i ovoj put to čini, te dodao da će nastaviti sa ovim vidom pomoći ukoliko se ukaže potreba.

„Pomagali smo poljoprivredna domaćinstva u nabavci opreme, muzilica i plastenika i imamo u planu da u narednim danima poručimo još 20 platenika za one koji žele da se bave uzgajanjem povrća“, naveo je Bjelica za Srnu.

On je podsjetio da je opština Sokolac sprovela proceduru dodjela zemljišta u zakup zainteresovanim pravnim i fizičkim licima u saradnji sa resornim ministarstvom u Vladi Srpske.

Opština Sokolac je, dodao je on, zajedno sa još opštinama u Republici Srpskoj Modriča, Bijeljina, Rudo i Bratnac obuhvaćena projektom „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje nevladinih organizacija u BiH, koji realizuje Ker internešnal, uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije. Mogu da se prijave poljoprivrednici iz ove lokalne zajednice.

Bjelica je, tim povodom, pozvao poljoprivrednike sa područja opštine da registruju poljoprivredna gazdinstva, ukoliko to do sada nisu učinili, ili da ažuriraju podatke o svojim poljoprivrednima gazdinstvima u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ da bi mogli da apliciraju za ovaj projekat, ali i da ostvare pravo na sve vidove podsticaja iz drugih izvora predviđene za ruralni razvoj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare