Opština podržala osjetljive kategorije ljudi

0

MILIĆI – Načelnik opštine Milići Marko Savić danas je potpisao Sporazum o podršci Udruženju oboljelih od multiple skleroze regije Birač i Međuopštinskoj organizaciji slijepih i slabovidih lica regije Birač sa sjedištem u Vlasenici.

Savić je rekao novinarima da su Sporazumi u vrijednosti od po 1.800 KM na godišnjem nivou, odnosno po 150 KM mjesečno, što će poslužiti ovim udruženjima za finansiranje materijalnih troškova i programskih aktivnosti,

„Mislim da će to njima biti velika pomoć u smislu samog rada i djelovanja. To su udruženja koja okupljaju korisnike koji su izuzetno senzibilni i zato smo odlučili da jedan dio sredstava namijenjenih nevladinim organizacijama, u skladu sa Pravilnikom, usmjerimo tako da na neki način pomognemo rad ovih udruženja“, istakao je Savić.

On je napomenuo da su to udruženja koja djeluju dosta sistemski i da se bore za svoje članove.

„Udruženje oboljelih od multiple skleroze zalaže se za bolje uslove liječenja, izborili su se za banju, a svake godine imaju borbu za pozitivne liste lijekova, jer to je takva bolest da im stalno trebaju novi lijekovi“, izjavio je Savić.

On je dodao da su slijepim i slabovidim licima neophodna podrška, zbog čega je i opština odlučila da im pomogne kroz materijalno finansiranje njihovog rada.

Predsjednik organizacije slijepih i slabovidnih lica Milenko Jović izjavio je novinarima da je prezadovoljan saradnjom sa opštinom i novim načelnikom, te da će im ova sredstva omogućiti da normalno funkcionišu.

„Naša organizacija okuplja 40 članova iz Milića, Vlasenice, Šekovića i Han Pijeska, i sredstva od 1.800 KM na godišnjem nivou pomoći će nam da ne idemo od firme do firme da molimo, jer se ponekad čovjek osjeća kao da prosjači, ali na neki moderniji način, a to nam teško pada“, izjavio je Jović.

On je naveo da i kroz određene projekte Vlade Republike Srpske pokušavaju da pronađu namjenska sredstva za humanitarne svrhe.

Jović je dodao da je Savez slijepih, kao krovna organizacija, od igara na sreću dobio 20.000 KM sredstava za podršku organizacijama na lokalnom nivou.

„Kroz taj projekat Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidih lica regije Birač dobila je 1.400 maraka koje će koristiti za sve vrste programskih aktivnosti uključujući i troškove Izborne skupštine koja će se održati od 15. aprila do 15. maja“, izjavio je Jović.

On je rekao da je organizaciji slijepih i slabovidnih projektom Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske odobreno 3.000 KM koje će utrošiti uglavnom u humanitarne svrhe.

„Podijelićemo u narednom periodu našim članovima humanitarne pakete u vrijednosti od po 60 KM, lica koja se nalaze na dijalizi dobiće po 100 KM i lica sa dodatnim hendikepom po 150 KM novčanih sredstava“, izjavio je Jović.

Predsjednik Udruženja oboljelih od multipla skleroze regije Birač Milan Stjepanović izjavio je novinarima da ovo udruženje okuplja 45 članova iz opština Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Osmaci, Šekovići i Milići i da će im pomoć opštine Milići mnogo značiti.

„Nije za potcjeniti 1.800 maraka u ovo vrijeme, zbog čega smo zahvalni načelniku koji je imao razumijevanja“, izjavio je Stjepanović.

Stjepanović je podsjetio da od 2008. godine zahvaljujući Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a na inicijativu Udruženja oboljelih od multiple skleroze, imaju mogućnost besplatnog liječenja u Atomskoj banji u Gornjoj Trepči, kod Gacka.

On je naveo da Atomska banja omogućava da se zaustavi napredovanje bolesti, da oboljeli može normalno da radi.

Prema njegovim riječima, nakon banje ljudi se oporave, ne padnu na postelju, a da se to desi liječenje bi bilo tri puta skuplje od banje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare