Opština Pale proslavlja krsnu slavu Veliku Gospojinu

0

Opština Pale i crkva Uspenja Presvete Bogorodice danas proslavljaju krsnu slavu – Veliku Gospojinu. U Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice je služena liturgija, a nakon liturgije Palama je tradicionalno prošla litija.

Ove godine ikone su nosili Đorđe Jakovljević, Bojan Brezo i Bojan Mališ, a ikone je ulicama grada pratio veliki građana Pala i brojnih gostiju.

Prema kanonu SPC, Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičnih praznika i proslavlja se svake godine 28. avgusta, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru.

(www.palelive.com)

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/velika-gospojina-2015/] width=[54] height=[54] title=[Opština Pale proslavlja krsnu slavu Veliku Gospojinu] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

Položeni vijenci na Centralnom spomen-obilježju poginulim srpskim borcima

Na Centralnom spomen-obilježju poginulim srpskim borcima vijence su položili opštinski zvaničnici, predstavnici grada Istočno Sarajevo, Boračke organizacije i Crvenog krsta.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je novinarima da je od prošle slave do sada urađeno mnogo infrastrukturnih projekata i kao primjer naveo je rekonstrukciju Centralnog spomen-obilježja na kojem je urađen mozaik grba Nemanjića i spomenik je obložen mermerom.

Radovi će biti nastavljeni naredne godine, a do sada je za njih izdvojeno 30.000 KM.

Kovačević je istakao da će na spomeniku biti ispisana imena svih poginulih boraca sa područja opštine Pale.

„Prošao nam je i projekat u „Vodama Srpske“ od 500.000 KM za rekonstrukciju dijela korita rijeke Miljacke. Izgradili smo i Studentski trg koji je sinoć svečano otvoren“, istakao je Kovačević i dodao da se ulagalo i u druge dijelove opštine.

On je istakao da ova lokalna zajednica vodi aktivnu socijalnu politiku, jer zajedno sa Vladom Reopublike Srpske redovno isplaćuje tranše za Centar za socijalni rad.

Prema njegovim riječima, sačuvana je finansijsku stabilnost opštine, što je bilo veoma teško i iziskivalo velike napore.

Kovačević je najavio da će biti nastavljeno sređivanje grada, odnosno da je planirana izgradnja kružnog toka u Ulici Nikole Tesle, ali i mnogi drugi infrastrukturni projekti.

On je dodao da će na Jahorini u oktobru „krenuti“ ruska investicija u vrijednosti oko 50 miliona KM, što treba da bude jedan od osnovnih podsticaja privredi ove opštine, jer će lokalne firme obavljati građevinske radove.

Tokom Gospojinskih svečnosti za večeras je planirano otvaranje Memorijalnog košarkaškog turnira „Bogdan Boća Lučić“ na sportskom terenu na stanici Pale.

Na Jahorini će sutra biti otvoren fudbalski turnir „Piksi kup 2015“, a u večernjim časovima je planirano otvaranje Jezičkog centra „In“ i manifestacije „Paljansko ljeto 2015“, kao i zatvaranje „Jahrina film festivala“.

Za nedjelju, 30. avgusta, planirano je da u naselju Obilićevo svečano bude puštena u rad Fabrika za proizvodnju namještaja „Perić enterijeri“, dok je otvaranje izložbe ikona Marije Davidović i Duhovno poetsko veče monaha Serafima predviđeno za večernje sate u Kulturnom centru.

Gospojinske svečanosti biće završene 31. avgusta u 19.00 časova monodramom LJube Božovića „Vuk Stefanović Karadžić“.

(www.palelive.com / Srna)

U SPC „Peki“ slomljen slavski kolač

U prisustvu brojnih gostiju iz javnog života Pala, regije i brojnih prijatelja i gostiju iz drugih opština Republike Srpske i Srbije u Sportsko poslovnom centru Peki u Palama je priređeno tradicionalno lomljenje slavskog kolača.

Načelnik opštine Miodrag Kovačević je još jednom izrazio zahvalnost svim ljudima koji su rukovodstvu opštine davali podršku za protekli rad.

„Da nije bilo podrške svih vas ne bi bilo mnogih uspješnih projekata koje smo zajedno realizovali. U nadi da ćemo još dugo godina zajedno razvijati našu opštinu i proslavljati krsnu slavu ja vam se još jednom zahvaljujem“, izjavio je Kovačević.

Sveštenik dr Darko Đogo je izrazio zadovoljstvo što se razvoj Pala odvija oko i između dva hrama, jer je to znak da su građani Pala na istinskom i pravom putu Hristovom.

Program Gospojinskih svečanosti će biti nastavljen večeras i u narednim danima, a program možete pogledati ovdje.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/lomljenje-slavskog-kolaca-2015/] width=[87] height=[87] title=[Opština Pale proslavlja krsnu slavu Veliku Gospojinu] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb87_] thumb_cache_dir=[thumbs87] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare