Opština Pale prešla u kategoriju razvijenih opština RS

0

Da se lokalne zajednice u Srpskoj sve više razvijaju pokazuje i podatak da je u toku ove godine 13 opština prešlo u višu kategoriju. Ovo je „Glasu Srpske“ rekla portparol Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS Sandra Kovačević.

– Opštine Pale, Teslić i Zvornik su iz kategorije srednje razvijenih prešle u kategoriju razvijenih, dok su Višegrad, Novi Grad i Čelinac iz kategorije nerazvijenih prešle u srednje razvijene – istakla je Kovačevićeva.

Ona je dodala da su opštine Kneževo, Lopare, Nevesinje, Rogatica, Rudo, Čajniče i Šekovići iz kategorije izrazito nerazvijenih prešle u kategoriju nerazvijenih opština.

U Srpskoj je u toku ove godine osam opština zabilježilo pad u nižu kategoriju razvijenosti.

– Pri rangiranju pad je zabilježen kod opština Vukosavlje, Donji Žabar, Istočni Drvar, Istočni Stari Grad, Jezero, Oštra Luka i Trnovo, koje su iz nerazvijenih prešle u izrazito nerazvijene opštine, dok su Milići iz razvijene prešli u srednje razvijenu opštinu – istakli su u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave.

Rang-lista razvijenosti opština utvrđena je prema kriterijumima Narodne skupštine RS.

Kriterijumi za ocjenu razvijenosti opština u Srpskoj su ostvareni izvorni prihodi budžeta opštine po stanovniku i ukupni prihod na nivou opštine.

Ocjenjuje se i gustina naseljenosti, broj ljekara na 1.000 stanovnika, broj telefonskih priključaka, ukupna dužina magistralne, regionalne i lokalne putne mreže, broj korisnika javnih vodovoda, broj nezaposlenih i broj đaka.

Grupe

Na osnovu usvojenih kriterijuma, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, opštine su razvrstane u četiri grupe, i to razvijene, srednje razvijene, nerazvijene i izrazito nerazvijene.

(Glas Srpske)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare