Opština obezbijedila 110 paketića za mališane

0
Opština obezbijedila 110 paketića za mališane

ISTOČNO SARAJEVO – Opština Istočno Novo Sarajevo obezbijedila je povodom novogodišnjih praznika 110 paketića za mališane Predškolske ustanove „Patrijarh Pavle“, koji su im uručeni u okviru priredbe koju su sa vaspitačicama pripremili za roditelje.

Vršilac dužnosti direktora Predškolske ustanove „Patrijarh Pavle“ Maja Pandurević rekla je Srni da je ovo bila prilika da mališani kroz zanimljiv program, recitacije, igrokaze, folklor i pjesme na engleskom jeziku, pokažu koliko su naučili u protekla četiri mjeseca.

„Posebno zahvaljujem opštini Istočno Novo Sarajevo koja je obezbijedila paketiće za djecu. Zahvalni smo i roditeljima koji su u velikom broju došli da vide naš rad. Ovakve manifestacije postaće tradicionalne jer imamo u planu da realizujemo još mnogo različitih aktivnosti“, navela je Pandurevićeva.

Kapacitet obdaništa, koje je počelo sa radom u septembru prošle godine, je 120 mjesta, od čega 20 jasličkog uzrasta, a trenutno je upisano 110 djece.

„Cijena boravka iznosi 200 KM za jaslički uzrast – od šest mjeseci do tri godine, a cijena cjelodnevnog boravka za stariju grupu od tri do šest godina iznosi 180 KM, dok je cijena poludnevnog boravka 120 KM. Od troje upisane djece iz iste porodice, drugo dijete ima 20 odsto popusta, dok je za treće dijete boravak u vrtiću `Patrijarh Pavle` besplatan“, istakla je Pandurevićeva.

Novoizgrađeni moderni objekat ima površinu od 790 metara kvadratnih, sa površinom dvorišta od 2.100 metara kvadratnih. Izgradnju obdaništa podržao je kabinet predsjednika Republike Srpske sa 400.000 KM, dok je 570.000 KM obezbijedila opština Istočno Novo Sarajevo.

Vrtić radi po godišnjem planu i programu koji je propisalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, što podrazumijeva sprovođenje različitih aktivnosti, od fizičkih vježbi, vježbi sposobnosti, do kreativnih radionica.

„Djeca u okviru vrtića, za sada, imaju časove engleskog jezika, a osnovana je i sekcija folklora. Kroz saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, djeca povremeno imaju i čas vjeronauke, koji je prilagođen mališanima predškolskog uzrasta“, naglasila je Pandurevićeva.

Kada je riječ o grijanju, vrtić ima kotlovnicu, a rukovodstvo Predškolske ustanove „Patrijarh Pavle“ posebnu pažnju posvećuje ishrani djece. Mališani imaju četiri obroka, dva glavna i dvije užine.

„U planu je proširenje vaspitnih grupa. Tokom narednog perioda, trebalo bi da organizujemo izlete na Trebević, Jahorinu i Ravnu planinu. Predviđene su i posjete školama, sportskim dvoranama, kao i aerodromu. Ukoliko budemo uspjeli, već ove zime organizovaćemo školu skijanja, a na ljeto školu plivanja“, kaže Pandurevićeva.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik svečano su otvorili Predškolsku ustanovu „Patrijarh Pavle“ u Istočnom Novom Sarajevu u septembru prošle godine.

Obdanište su zajedno osnovali opština Istočno Novo Sarajevo i Mitropolija dabrobosanska Srpske pravoslavne crkve.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments