Opština i crkva sutra proslavljaju Petrovdan

0

KALINOVIK – Krsna slava Opštine Kalinovik i mjesne crkve Svetih apostola Petra i Pavla – Petrovdan biće obilježena sutra u Kalinoviku nizom prigodnih aktivnosti i kulturnih manifestacija.


„Obilježavanje slave počelo je `Kalinovačkim poetskim vijencem`, koji se održava u okviru `Petrovdanskih svečanosti`“, izjavila je danas Srni načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović i dodala da je ove godine objavljena 10. knjiga srpske poezije i kritike.

„Petrovdanske svečanosti“, prema njenim riječima, sutra će biti nastavljene bogosluženjem u 9.00 časova u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, nakon čega će prvo ispred crkve, a potom i opštine biti obavljen slavski obred.

Uslijediće polaganje vijenaca u spomen-sobi srpskim borcima poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, za podne je zakazana svečana sjednica Skupštine opštine, a potom slavski ručak.

„U 17.30 časova biće održan 10. petrovdanski sabor folklora“, dodala je Komlenovićeva.

Kada su u pitanju projekti koji se provode u opštini Kalinovik, Komlenovićeva je rekla da su u toku projekat proizvodnje mesa, te izgradnje i opremanja gerontološkog centra.

„Projekt proizvodnje goveđeg mesa vrijedan je tri miliona KM i trentuno završavamo objekat vrijednosti milion KM, koji su finansirali Vlada Republike Srpske i Češka razvojna agencija“, navela je Komlenovićeva i dodala da je u ovaj projekat uključen i Veterinarski institut Češke.

Prema njenim riječima, riječ je o jednom od tri projekta koje partneri iz Češke u saradnji sa domaćim vlastima realizuju u BiH.

„Prilikom njihove posjete dobili smo najvišu ocjenu za kondiciju stada, a dio grla već je prodat i krenula je druga reprodukcija“, navela je Komlenovićeva i napomenula da se istovremeno sa otkupom mesa vrši i otkup mlijeka.

Kada su u pitanju izgradnja i opremanje gerontološkog centra, načelnik opštine Kalinovik rekla je da će ova investicija, koja se odnosi na adaptaciju viška poslovnog prostora u Domu zdravlja, premašiti 500.000 KM.

„U prethodnih godinu dana realizovali smo projekat zapošljavanja marginalizovanih grupa žena, pri čemu je 16 korisnica dobilo ukupno 100.000 KM grant sredstava za pokretanje početnog posla“, navela je Komlenovićeva, precizirajući da je polovinu sredstava donirao USAID, a ostatak lokalna zajednica.

Ona je dodala da je u opštini Kalinovik završen projekat stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca, a da je za naredni period planirana izgradnja spomen-kompleksa za borce poginule u proteklom ratu.

„Usvojeno je idejno rješenje i radi se projektna dokumentacija, a uskoro očekujemo da krenemo sa procedurom raspisivanja tendera“, rekla je načelnik Kalinovika.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare