Opština će inicirati povratak lijekova na A listu

0

ZVORNIK – Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović najavio je da će opština uputiti inicijativu Fondu zdravstvenog osiguranja i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da se razmotri mogućnost povratka na „A listu“ lijekova za bubrežne bolesnike koji su na terapiji hemodijalize.

Stevanović je istakao da su izgradnjom Hemodijaliznog centra uslovi za hemodijalizu značajno bolji, ali da bubrežni bolesnici imaju problem što su neki lijekovi koji su im potrebni u terapiji skinuti sa „A liste“.

On je, nakon sastanka sa predsjednikom Udruženja hemodijaliznih pacijenata Ratkom Miloševićem, naveo da će osim navedene inicijative pokušati iznaći rješenje da se ovom udruženju pomogne sa određenom jednokratnom pomoći kojom bi mogli da pomognu kupovinu lijekova za najugroženije članove.

Milošević je napomenuo da hemodijalizni pacijenti za lijekove koje moraju da koriste u terapiji izdvajaju mjesečno od 20 do 40 KM.

„Nakon skidanja nekih lijekova sa `A liste`, hemodijalizni pacijenti moraju mjesečno da izdvajaju od 20 do 40 KM za lijekove, dok su ranije za obavezne lijekove davali do 10 KM“, rekao je Milošević novinarima.

On je podsjetio da se udruženje pisanim putem obratilo i resornom ministarstvu, koje im je odgovorilo da će razmotriti šta se može uraditi, ali i opštini od koje očekuju da im pomogne tako što će insistirati na rješavanju ovog problema.

Milošević, koji na hemodijalizu ide tri puta sedmično, rekao je da u Zvorniku ima oko 50 dijaliznih pacijenata.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare