Omogućiti specijalizaciju porodične medicine

0

ZVORNIK – Predsjednik zvorničke Podružnice ljekara porodične medicine Goran Birčaković pozvao je danas Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da razmotri mogućnost da specijalizanti porodične medicine jedan dio programa specijalizacije obavljaju u ustanovi u kojoj su zaposleni, te da im se omogući izbor visokoškolske ustanove pri kojoj bi obavljali specijalizantski staž.

„Želimo da ukažemo na veliki problem i uputimo poziv Ministarstvu zdravlja da se omogući da se dio programa specijalizacije iz porodične medicine, kao što je slučaj sa drugim specijalizacijama, obavi u matičnoj ustanovi, jer, ako želimo da se razvija porodična medicina, moramo imati kadar“, rekao je novinarima Birčaković.

On je apelovao da se specijalizanatima porodične medicine na ovoj regiji omogući izbor visokoškolske ustanove pri kojoj bi se obavljao specijalizantski staž, odnosno da im bude omogućeno da specijalizaciju obavljaju na Medicinskom fakultetu u Foči ako su to tražili.

Birčaković je podsjetio na problem da su se ljekari u domovima zdravlja sa regije Birač teško odlučivali na specijalizaciju iz porodične medicine.

„Uspjeli smo ih pokrenuti da biraju porodičnu medicinu, ali problem koji nam se sada pojavljuje nikako nam nije trebao. Ove godine iz zvorničkog Doma zdravlja imamo tri specijalizanta od kojih su dva tražili specijalizaciju pri Medicinskom fakultetu u Foči, a resorno ministarstvo im je izdalo rješenja za Medicinski fakultet u Banjaluci“, rekao je Birčaković.

Prema njegovim riječima, specijalizanti, zbog povećanih finansijskih troškova, žele da odustanu od specijalizacije.

On je istakao da su katedra u Foči i profesor Maja Račić pomogli u svakom smislu da se razvije porodična medicina i u ovoj regiji.

„Naravno, zahvaljujući i rukovodiocima ovdašnjih domova zdravlja uspjeli smo da dobijemo ovoliko specijalizanata. Sreća je što je Medicinski fakultet u Foči otvorio edukativni centar za specijalizante porodične medicine i u Bijeljini, što njima olakšava ovaj proces, kao i ustanovama koje su ih poslale na specijalizaciju, zbog manjih finansijskih troškova, jer ne moraju da plaćaju odvojen život specijalizantima, niti rad drugog ljekara u timu“, rekao je Birčaković.

On navodi da je u usmenom obrazloženju resornog ministarstva u vezi sa izdavanjem rješenja ovdašnjim specijalizantima za Medicinski fakultet u Banjaluci umjesto za Medicinski fakultet u Foči, kojem ova regija gravitira, rečeno da u Banjaluci kapaciteti nisu popunjeni, a na u Foči jesu, kao i da, nažalost, niko nije vodio računa o realnim poteškoćama na terenu u obezbjeđivanju kvalitetnog kadra u porodičnoj medicini.

„Zbog ovakvih i sličnih problema i buduće kolege automatski gube interesovanje za specijalizaciju iz porodične medicine“, naglasio je Birčaković.

Izrazivši očekivanje da će ovaj problem biti riješen, on je naveo da je Dom zdravlja Zvornik, nakon dobijenih rješenja o odobravanju specijalizacija suprotno zahtjevima specijalizanata, poslao zahtjev Ministarstvu zdravlja da odobri da dvije buduće specijalizantkinje pređu na Medicinski fakultet u Foču, a jedna u Banjaluku, kako su i prilikom konkurisanja i navele.

„Ali već duže od mjesec dana po njihovoj molbi nema odgovora i, s obzirom da je školska godina već počela, nije nam jasno zašto se tom problemu pristupa tako, da samo u slučaju specijaizacija iz porodične medicine toliko čekamo izjašnjenje ministarstva, a za to vrijeme specijalizanti gube na stažu“, kaže Birčaković.

Na području koje pokriva zvornička Podružnica ima šest domova zdravlja u kojima rade 54 tima porodične medicine sa troje specijalista porodične medicine i 14 specijalista sa eduakcijom iz porodične medicine. Trenutno je deset ljekara na specijalizaciji iz porodične medicine iz zvorničkog Doma zdravlja, dva iz Vlasinice i jedan iz Bratunca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments