Omladinska zadruga „Partnerstvo“ broji 280 članova

0

ISTOČNA ILIDŽA – Omladinska zadruga „Partnerstvo“ iz Istočne Ilidže, čiji je primarni cilj zapošljavanje učenika, studenata i nezaposlenih lica do 35 godina, znatno je povećala broj članova za 10 mjeseci rada i trenutno broji 280 članova.

Radana Dubovina, direktor Zadruge koja je osnovana 10. januara, izjavila je Srni da je na osnivanju bilo 57 članova, te da ovoj zadruzi mogu pristupiti učenici, studenti i nezaposlena lica do 35 godina starosti.

„Granica se pomjera u izuzetnim slučajevima, a to je kod socijalno ugroženih osoba i za njihov rad je potrebna potvrda Centra za socijalni rad“, istakla je Dubovina.

Ona je napomenula da je do sada ostvarena saradnja sa opštinom Istočna Ilidža i gradom Istočno Sarajevo, te više od 40 firmi, među kojima su Komunalno preduzeće „Komil“, „Nelt“, „M:tel“, „Pošte Srpske“, Razvojna agencija grada Istočno Sarajevo i nekoliko ugostiteljskih objekata.

„Našim članovima pomažemo tako što pravimo vezu sa poslodavcima, kod kojih obavljaju posao i za to dobijaju naknadu, ali i stiču radne navike, a u izuzetnim slučajevima i praksu“, napomenula je Dubovina i dodala da je 80 odsto članova već bilo radno aktivno.

Ona je navela da je u planu da se Zadruga pozicionira na tržištu rada na način da što više poslodavaca čuje za njih i shvati značaj postojanja jedne ovakve organizacije.

„Do sada nismo imali nijedan zahtjev poslodavca, a da na njega nismo mogli odgovoriti, zahvaljujući našim članovima kojih ima puno i onda nije problem izabrati kada treba brza reakcija“, dodaje Dubovina.

Ona je istakla veliki značaj postojanja ovakve organizacije za lokalnu zajednicu i grad, kako u pogledu društveno korisnog rada i animiranja omladine, tako i mogućnosti da samostalno ostvare lične prihode i da utiču na smanjenje rada na crno.

„Za svaki angažman našeg člana naknada se isplaćuje odmah, preko računa, kao i svi porezi i doprinosi državi. Za kratki period našeg postojanja neto zarada koja je isplaćena našim zadrugarima iznosi oko 70.000 KM plus porezi i doprinosi, članarina Republičkom savezu i osiguranje“, istakla je Dubovina.

Ona je dodala da se za svakog zadrugara koji bude angažovan putem Zadruge uplaćuje polisa osiguranja putem „Dunav osiguranja“ i na taj način se štite u slučaju neželjenih povreda na poslu.

„Rizik isplate naših zadrugara je nulti, jer mi preuzimamo rizik na sebe, ali za nas kao organizaciju, kao i svaki drugi posao postoji rizik od toga da neko preduzeće ne izmiri svoje obaveze prema nama“, istakla je Dubovina, dodajući da do sada nije bilo takvih slučajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare