Olivera izrađuje ikone na hrastovini

0

Olivera Mirković sa Pala izrađuje ikone na hrastovim drvetu – pozlatom, kaširanjem slika i doradom.

Svaka ikona u Oliveri „izaziva novo radovanje“, svaka je posebna na svoj način i odiše naročitom energijom.

Formati ikona su uglavnom 40 sa 27, 38 sa 27 i 23 sa 35 centimetara, ali bi se usudila da radi i na većim dimenzijama iako je samouki umjetnik.

„Odlučila sam da slobodno vrijeme iskoristim za hobi i, uz pomoć interneta, uspjela u tome. Uzela sam parče drveta da pokušam da napravim ikonu jer svaki dom ima svog zaštitnika. Tako sam napravila ikonu Svetog Nikole“, objašnjava Mirkovićeva Srni.

Za ručni rad koristi drvo, ljepilo, paste, makaze, četkice… Prema njenim riječima, drvo koje koristi za izradu nije vještačko, već hrast, jer je dugotrajnije.

Ima desetak izrađenih ikona, među kojima: Presvete Bogorodice, Svete Petke, Svetog Đorđa, Svetog Vasilija Ostroškog i manastira Ostrog.

Oliveri je potrebno šest dana za izradu jedne ikone – prvo uzima drvo koje je ošmirglala, očisti ga vlažnom krpicom, osuši ravnomjerno nanoseći ljepilo, pa štampu koju zateže pamučnom krpicom da nema nabora. Onda se to suši i po 24 časa.

Poslije sušenja prelazi lakom i radi doradu da dobije izgled rama. Na kraju, tonira bojama koje slaže prema motivu, te stavlja mikstion i zlatni listić koji lagano prelazi pamučnom krpicom ili nježnom četkicom, dobijajući pozlatu ikone.

Ikonu svetitelja sa svih strana zaštiti akrilnim lakom – prelazi po dva puta kako bi bila zaštićena od vode, vlage, sunca.

Mirkovićeva navodi da nigdje u Sarajevsko-romanijskoj regiji nije vidjela da se neko bavi ovakvom izradom ikona. Sve iz glave radi, spaja lijepo i korisno.

Važno joj je da se sve uklapa sa bojama i motivima, kao i da očara nekoga
ikonama.

U želji da uredi svoj kućni enterijer, Olivera slika i izrađuje različite unikatne predmete ukrašene i dekupaž tehnikom, a njeni ručni radovi mogu se pogledati na „Fejsbuk“ stranici „Dekupaž OM“ /Dekupaž OM/ ili „Instagram“ profilu.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare