Okrugli sto o zaštiti od požara zgrada sa gasnim instalacijama

0

Zaštita stambenih i industrijskih objekata od požara dobro je pravno regulisana nizom zakona i podzakonskih akata, ali neke stvari je potrebno unaprijediti zbog poteškoća u primjeni o čemu će biti riječi na današnjem okruglom stolu u Istočnom Sarajevu, rekao je predsjednik Područne privredne komore Istočno Sarajevo LJubiša Tanić.

On je rekao novinarima da je tema okrugli stola – „Zaštita od požara objekata sa posebnim osvrtom na podzemne garaže i zgrade sa gasnim instalacijama“ bitna za bezbjednost građana.

Tanić je dodao da će danas razgovarati o pitanju zaštite objekata u koje se ugrađuju gasne instalacije, gdje dolazi do određenih sukobljavanja, jer Pravilnik o zaštiti od požara insistira na podjelama i odvajanjima protivpožarnih stepeništa i onda tu ostanu zarobljeni gasni setovi i dijelovi gasne instalacije.

On kaže da će na okruglom stolu, koji organizuje Područna privredna komora Istočno Sarajevo, preporučiti da i ti prostori moraju imati određenu ventilaciju i zaštitu od požara.

„Osvrnućemo se i na projekte i izvođenje instalacija za zaštitu od požara u podzemnim garažama. Svjedoci smo da zbog nedostatka građevinskog prostora sve nove zgrade imaju obavezu da prave podzemna parkirališta i to je vrlo izazovna tema na teritoriji čitave Republike Srpske“, istakao je on.

Tanić je rekao da na okruglom stolu učestvuju inženjeri, predstavnici MUP-a Republike Srpske, Policijske uprave Istočno Sarajevo i jedan broj investitora.

Načelnik Odjeljenja za eksplozivne materije i poslove zaštite od požara u MUP-u Republike Srpske Pero Limić je izjavio da su pozvani od Privredne komore da pokušaju da prepoznaju određene probleme u oblasti projektovanja podzemnih garaža i gasnih instalacija.

Limić je rekao da su u ovoj oblasti neki pravilnici iz perioda bivše Jugoslavije, a trenutno se radi na donošenju određenih tehničkih propisa koji trebaju biti usklađeni sa propisima EU.

„Mi ćemo da saslušamo njihove primjedbe, a u narednom periodu ćemo da ih ugradimo u tehničke propise“, dodao je Limić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare