Okrugli sto na Jahorini povodom Dana starih lica

0

Populacijski fond Ujedinjenih nacija i Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj BiH organizovali su danas na Jahorini okrugli sto o temi „Zajedno za bolji položaj starih lica u BiH“, povodom 01. oktobra, Dana starih lica.

Grupa za populaciju I razvoj u Bosni I Hercegovini ranije je donijela odluku u vezi s organizovanjem okruglog stola o temi „Zajedno za bolji položaj starih lica u BiH“, ali zbog predizbornih I izbornih aktivnosti sastanak je organizovan danas. Činjenica je da u BiH, kao I u većini evropskih zemalja postoji negativan demografski trend, tačnije povećan je broj starijih osoba koje zahtijevaju sve više pažnje I prava, kaže predstavnik Parlamentarnae grupe za populaciju I razvoj u Bosni I Hercegovini, Milorad Živković. Medjunarodni dokumenti koji su ratifikovani u BiH, kao što je Evropska povelja o socijalnim pravima I Madridski document nisu adekvatno implementirani.

Potrebno je da ih zakonodavstvo dodatno uredi I omogući starijim osobama da imaju jednakopravnost u ostvarivanju prava, kako ljudskih tako I socijalnih, smatra Živković.

Populacija koja se smatra populacijom “treće dobi” su ljudi stariji od 65 godina I prema podacima Agencije za statistiku, taj procenat u BiH iznosi preko 15%, što je prilično veliki procenat, kaže šef kancelarije UNFP-a u BiH, odnosno organizacije za seksualno I reproduktivno zdravlje BiH, Faris Hadrović.

Učesnici okruglog stola su bili predstavnici nevladinog sektora, medjunarodnih organizacija I entitetskih I državnih ministarastava koja se bave problemima starijih osoba I socijalnom politikom.

(www.palelive.com / RTV IS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare