Okončan festival malih scena i monodrame

0

ISTOČNO SARAJEVO – Izvođenjem monodrame “Krojcerova sonata” Teatra “Kabare” iz Tuzle i predstave “Karamazovi/Sablasni Eros” Slavija teatra iz Beograda, okončan je 19. Međunarodni festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu.

Monodrama “Krojcerova sonata” inpsirisana je pripovjetkom ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, a rađena je po tekstu engleskog dramaturga Nensi Haris.

“Od reditelja Nebojše Bradića dobio sam dramatizaciju Nensi Haris koja me je osvojila, vrlo kvalitetno urađen dramski tekst, koji me je obuzeo i inspirisao. Čovjek koji ide po svijetu i traži opravdanje za zločin koji je počinio u nesporazumu sa svojom voljenom suprugom i u nesporazumu sa umjetnošću”, rekao je Srni glumac Vlado Kerošević.

Monodramom “Krojceorova sonata”, koja je izvođena mnogo puta do sada u regionu, glumac i reditelj monodrame sada obilježevaju 35 godina umjetničkog rada.

Selektor festivala LJubo Božović rekao je da je dramaturg i reditelj predstave “Karamazovi/Sablasni Eros” Vladimir Lazić uspio da usješno predstavi međuljudske odnose prikazane u djelu velikog ruskog pisca Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

“Iako je riječ o obimnom djelu, dramaturg i reditelj predstave uspio je da izvuče jednu liniju, koja mi se čini jako bitnom u predstavi, a to je odnos četvoro ljudi – oca i tri sina prema dvijema ženama, koje igraju vrlo bitne uloge u njihovim životima. Ta linija je izvučena vrlo zaokruženo na jedan dramaturški fin način je urađeno, što zaista čini ovaj umjetnički čin zaokruženim, gledljivim i vrlo prijemčivim”, rekao je Božović Srni.

U predstavi igra i čuveni srpski glumac Mihajlo Janketić.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras će biti proglašeni i pobjednici festivala.

Na festivalu, koji je 2. decembra otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, odigrane su i predstave – crna komedija “Generalna proba samoubistva” Dušana Kovačevića, monodrame “Đuka Begović” Ernesta Bereca, “Otirač” Ive Krešića, “Dnevnik jednog ludaka” u izvođenju Ivana Vidosavljevića, te predstave “Sokin i Bosina” Milice Konstantinović, “Poslednja pesma” u režiji Anite Panić i predstava “Ko je ovdje idiot”, u kojoj igraju Milan Kalinić, Srđan Ivanović i Mensur Gabeljić.

Organizator Festivala je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments