Ograđena Spomen-česma

0

U toku 1962. godine, u centru mjesne zajednice Ćavarine, izgrađeno je spomen-obilježje u vidu spomen – česme za 65 ubijenih sa ovog područja u Drugom svjetskom ratu.


Godine su i vremenske neprilike „nagrizali“ ovo spomen-obilježje, tako da su skoro izbrisana i slova utisnuta na njemu.
Stanovništvo mjesne zajednice Ćavarine, 2006. godine riješilo je probleme vodosnabdijevanja.

Iste godine, zahvaljujuću privatnom preduzeću „Rajak Vob“iz Sokoca i vlasniku ove firme Dušku Rajaku, u centru ove mjesne zajednice izgrađena je Spomen-česma na kojoj su utisnute fotografije 22 srpska borca iz ćavarinskog kraja koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Bio je to poklon pomenute firme stanovnicima ovog kraja . Danas, na jednoj strani spomen-česme, ploča koja govori o stradanju u toku Drugog svjetskog rata, a na drugoj, fotografije i imena onih koji život dadoše za Republiku Srpsku.Ovih dana, radnim akcijama, stanovnici Ćavarina i drugih sela na ovom prostoru postavili su ogradu oko spomen-česme.

– Uz pomoć Boračke organizacije opštine Sokolac, koja je obezbijedila materijal, ogradili smo spomen-česmu i konačno uokvirili ovaj spomen-kompleks. Sve smo to završili dobrovoljnim radom mještana i pokazali da nisu zaboravljeni naša braća, rođaci, prijetalji, komšije, koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske, reče nam predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ćavarine Slavko Beatović.

I Simo Đurević, otac poginulog borca Dragana, izražava zadovoljstvo onim što je urađeno. I nama čiji su najdraži stradali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, sada je lakše kada pogledamo ovo spomen-obilježje, koje simbolizuje borbu naroda ovog kraja za slobodu u Drugom svjetskom i Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Hvala vlasniku preduzeća „Rajak Vob“ Dušku Rajaku za plemenito djelo – izgradnju Spomen-česme, Boračkoj organizaciji opštine Sokolac i svima koji su učestvovali u akciji ograđivanja ovog spomen-obilježja, kaže Đurević .

(www.palelive.com / Opština Sokolac)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments