Odziv studenata u prvom upisnom roku bolji od očekivanog

0
Univerzitet Istočno Sarajevo

ISTOČNO SARAJEVO – Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić izjavio je  da je odziv studenata u prvom upisnom roku bolji od očekivanog, te da je bilo 1.030 kandidata.

„Iako broj studenata na svim univerzitetima opada, ove godine poslije prvog upisnog roka imali smo 20 studenata više nego prošle“, rekao je Bokonjić novinarima i izrazio nadu da će poslije drugog i trećeg roka imati 1.200 upisanih studenata.

On je naveo da posljednje tri-četiri godine opada broj studenata, pa su na ovom univerzitetu odlučili da „agresivnom“ kampanjom, poboljšanjem ponude, te boljim pristupom i promovisanjem doprinesu rastu broja studenata.

„Već smo imali tematsku sjednicu, kojoj su prisustvovali svi senatori, članovi Upravnog odbora, dekani, prodekani, rektori i prorektori i na kojoj smo diskutovali o upisu i ispisu studenata. Doneseni su zaključci koji idu na Senat u ponedjeljak, 15. jula, a na osnovu njih će u oktobru, kada se završi treći upisni rok, biti sačinjen akcioni plan kako da poboljšamo promociju univerziteta“, rekao je Bokonjić.

On je naveo da su neki fakulteti vodili veoma „agresivnu“ kampanju i uspjeli da poboljšaju upis, kao što je Medicinski koji ima najveći broj upisanih, da je Filozofski fakultet uspio da zadrži broj, ali su neki i podbacili.

Bokonjić je istakao da će ova visokoškolska ustanova morati da modernizuje programe i prilagodi ih tržištu rada, a da će studentski parlament morati da poboljša promovisanje studiranja i ponudi druge sadržaje van učenja.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je pobošljati imidž Univerziteta.

Bokonjić je najavio da će razgovarati sa roditeljima i učenicima srednjih škola, kao i da će biti vršeno anketiranje učenika drugog i trećeg razreda srednje škole o tome šta bi voljeli da studiraju, te će na osnovu toga biti korigovani studijski programi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare