Održano saborno veče posvećeno Vaskrsu

0

ZVORNIK – U Zvorniku je večeras održano Saborno veče u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“, na kojem je bilo riječi o Vaskrsu i vaskrsenju, pokajanju, postu i pričesti, te o vaskršnjim običajima i kako ih sačuvati. Tokom manifestacije predstavljena je i knjiga „Vaskrs – praznik života“ autora Radoslava Perića, predsjednika zvorničke „Prosvjete“, koji je rekao da ovo Saborno veče treba da nas podsjeti da čuvamo naše stare i lijepe običaje.


„Kroz ovakve događaje i knjige mi ćemo običaje sačuvati od zaborava, a i prenositi našoj omladini sa ciljem da ih prihvate, jer narod koji čuva običaje ima svoje porijeklo i svoju budućnosti“, poručio je Perić.

Knjiga „Vaskrs – praznik života“, koja je objavljena 2011. godine, predstavlja zbirku najljepših tekstova i pjesama o Vaskrsu, među kojima su i novinski tekstovi o ovom prazniku, jer je autor želio da na jednom mjestu objedini sve ono što se odnosi na ovaj najveći hrišćanski praznik.

Recenzenat Mirko Babić rekao je da svaki opis običaja, bilo postojećih ili onih koji su se poštovali u prošlosti, predstavlja dragocjen predmet muzejskog zanimanja, te da knjiga ove vrste spada u kategoriju nematerijalne kulture.

„Posljednjih desetak godina i zvaničan stav Uneska je da se ovakvi oblici znanja tretiraju kao nematerijalna kulturna baština i da budu ravnopravni sa materijalnom kulturnom baštinom, što znači da knjiga sa ovakvom tematikom predstavlja poseban doprinos nauci“, poručio je Babić.

Govoreći tokom Saborne večeri, protojerej stavrofor Vidoje Lukić naglasio je da je Vaskrs praznik nad praznicima, te da se kompletno svetkovanje u našem kalendaru oslanja na Vaskrs, jer je to najstariji praznik.

On je naglasio da je u vrijeme posta potrebno da umnožimo svoja dobra djela i da se uzdržavamo od jake i mrsne hrane, istakavši da ako postimo tjelesno, a ne pratimo to duhovnim podvizima, onda je sve uzalud.

Na Sabornoj večeri govorio je i Zvorničanin Goran Tešić, dok je svoje pjesme o pravoslavnim običajima govorila pjesnikinja iz Bijeljine Radmila Đokić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare