Održano regionalno kviz takmičenje o poznavanju pravosudnog sistema BiH

0

Učenice Srednjoškolskog centra “Pale” pobjednice su Regionalnog kviz takmičenja o poznavanju pravosudnog sistema BiH čime su obezbijedile učešće na takmičenju na nivou BiH koje će biti održano u maju u Sarajevu.


Učenice Nikolina Begović, Ana Gutalj i Nataša Lizdek su kao pobjednice dobile pametne telefone, tablet-računare i sertifikat.

Nataša Lizdek istakla je da su se pripremali više mjeseci uz pomoć profesorice Branke Mlinić-Čugalj.

“Prije ovog takmičenja nismo bili upoznati o pravosudnom sistemu BiH i kako on funkcioniše, a sada smo naučili mnogo toga zanimljivog i više se zainteresovali za ovu oblast”, rekla je Lizdekova, te dodala da će uz pomoć profesorice nastaviti sa usavršavanjem znanja iz ove oblasti kako bi na takmičenju na nivou BiH postigle što bolje rezultate.

Na današnjem takmičenju na Palama učestvovalo je više od 50 učenika srednjih škola iz Istočne Ilidže, Višegrada, Trebinja, Gradiške, Visokog, Pala, Vlasenice, Kiseljaka, Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Projekt koordinator Inicijative mladih za ljudska prava BiH Danijela Marić istakla je da je kviz organizovan za srednjoškolce iz cijele BiH, a današnje takmičenje je peto u nizu, jer su do sada održana u Tuzli, Banjaluci, Mostaru i Sarajevu.

Ona je dodala da će nakon ovih pet takmičenja, u kojima je učešće uzelo više od 300 učenika iz BiH, u maju u Sarajevu biti održano takmičenje na nivou BiH iz oblasti pravosuđa i pravosudnih institucija.

“Cilj ovog kviz takmičenja je da se učenici bliže upoznaju o radu pravosuđa i pravosudnih institucija, o vladavini prava, podjeli sudstva, sudske vlasti i načelima sudskog postupka”, navela je Marićeva.

U današnjem žiriju bili su sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu Dragan Borovčanin i sudije Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Nizama Lojo i Zinaida Husić.

Marićeva je istakla da je organizator kviz takmičenja Mreža pravde BiH, a nosioci aktivnosti su Udruženje sudija BiH, Inicijativa mladih za ljudska prava BiH i Fondacija “Mediacentar” Sarajevo. Održavanje takmičenja je omogućeno uz podršku USAID-a.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/regionalno-kviz-takmicenje-poznavanje-pravosudnog-sistema-bih/] width=[54] height=[54] title=[Održano regionalno kviz takmičenje o poznavanju pravosudnog sistema BiH] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments