Održano predavanje za srednjoškolce o dobrovoljnom davanju krvi

0
Održano predavanje za srednjoškolce o dobrovoljnom davanju krvi

ISTOČNO SARAJEVO – U Srednjoškolskom centru /SŠC/ „Istočna Ilidža“ danas je održano predavanje o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi uoči sutrašnje akcije darovanja najdragocijenije tečnosti koja će biti održana u Istočnom Novom Sarajevu.

Predavanje su organizovali Opštinska organizacija Crvenog krsta Istočna Ilidža i Služba za transfuzijsku medicinu Bolnice Istočno Sarajevo.

Šef Službe za transfuzijsku medicinu Bolnice Istočno Sarajevo Mirna Milošević Ašonja izjavila je Srni da se mladi u velikom broju odazovu akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

„Danas ću mlade informisati o tome ko može darovati krv i kako da se pripreme za akciju, ali govoriću i o značaju dobrovoljnog davalaštva. Samo zdrav čovjek može dati krv, ne postoji vještački preparat koji je može zamijeniti i zbog toga je dobrovoljno davalaštvo veoma važno“, istakla je Ašonja.

Ona je dodala da se svake godine uvodi novi broj mladih u porodicu dobrovoljnih davalaca krvi.

„Potrebe za ovom dragocjenom tečnošću neprestano postoje. Organizovanjem ovakvih akcija, zalihe se prave prvenstveno za Bolnicu Istočno Sarajevo, ali s obzirom na to da smo uvezani u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, razmijenjujemo je sa ostalih devet službi, tako da će krv biti distribuisana tamo gdje bude potrebna“, pojasnila je Ašonja.

Predsjednik mladih Crvenog krsta Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ Marko Štaka podsjetio je da samo punoljetne osobe mogu da daruju krv.

On je naveo da mladi ne znaju dovoljno o ovoj temi, pa je dobro da se organizuju ovakva predavanja.

„Ovo je tradicionalna akcija i njoj prethodi predavanje za učenike, jer će punoljetni srednjoškolci prvi put moći da daruju krv. Već godinama početkom marta se organizuje akcija i veliki broj učenika završnih razreda, ali i naših sugrađani rado se odazove“, naveo je Štaka.

Tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi biće održana sutra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sa početkom u 10.00 časova.

Akcija bi trebalo da bude organizovana i u Srednjoj školi „28. juni“ u Istočnom Novom Sarajevu 28. marta, a poslije toga na Sokocu i Han Pijesku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments