Održano predavanje o gazdovanju srnećom divljači

0

SOKOLAC – Redovni profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dragan Gačić održao je na Sokocu predavanje za lovce Sarajevsko-romanijske regije o gazdovanju i zaštiti srneće divljači na širem području Romanije, koja, kako kaže, obiluje raznovrsnom divljači.

Prema njegovim riječima, cilj predavanja bio je predstavljanje novih saznanja o gazdovanju ovom vrstom, kao i razmjena mišljenja i iskustava koja će pomoći svima na poboljšanju stanja u zaštiti srneće divljači.

On je naglasio da je srna jedna od najvažnijih, najbrojnijih i najrasprostranjenijih vrsta, a lovcima je govorio o gajenju, zaštiti i gazdovanju i jednoj od najvažnijih uzgojnih mjera – selekciji ove divljači.

„Osvrnuli smo se na neke opšte probleme što će imati pozitivan uticaj i na druge vrste divljači kao što su medvjed i divlja svinja, što bi bio skroman doprinos razvoju i unapređenju lovstva na području Romanije i šire regije“, rekao je Gačić.

Gačić je naglasio da područje Romanije obiluje raznovsnom divljači, te da bi među vrstama koje tu nisu danas prisutne mogao da bude običan jelen, s obzirom na to da postoje povoljni prirodni uslovi za reprodukciju te vrste.

„I divokoza je, za sada, sporadično prisutna. Zajedno sa vukom i medvjedom mogla bi da bude simbol ovog kraja, što bi doprinijelo njegovoj popularizaciji u turističkom i u svakom drugom smislu“, ocijenio je Gačić.

On je izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom sa kolegama koje gazduju šumama na području Romanije, gdje se radi nekoliko istraživačkih aktivnosti koje se odnose na gazdovanje šumama i lovištima, te dodao da je ovo predavanje, koje je održano juče, samo nastavak uspješne saradnje.

Gačić je zahvalio predstavnicima lokalne samouprave na Sokocu, koji su prepoznali važnost dobrog gazdovanja prirodnim resursima.

„Hvala i direktoru Šumskog gazdinstva `Romanija` Strahinji Baševiću i tehničkom direktoru Bojanu Čortanu, inicijatorima i organizatorima ovog predavanja, te dekanu Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Marijani Kapović Solomun“, rekao je Gačić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare