Одржано књижевно вече „Из тамног дана у свјетлосну ноћ уз чудесну моћ“

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Градска организација слијепих и слабовидих Источно Сарајево организовала је вечерас књижевно вече под називом „Из тамног дана у свјетлосну ноћ уз чудесну моћ“ на којем су учествовали и слијепи и слабовиди књижевни ствараоци из Републике Српске.

Секретар Градске организације слијепих и слабовидих Јовица Мијатовић рекао је новинарима да су учесници књижевне вечери из Бањалуке, Кнежева, Приједора, Власенице, Бијељине и Блажуја.

„Ово је 12. пут да организујемо књижевно вече, мада смо неколико пута радили и музичке смотре. Радимо на афирмацији културе лица са инвалидитетом, а све с циљем социјализације и интеграције слијепих у савремене друштвене токове. Циљ нам је да људи што мање сједе у кућама, односно да се више друже, путују и да се ангажују у различитим областима, све у зависности од њихових афинитета и талената“, навео је Мијатовић.

Он је додао да се на књижевној вечери представило 12 књижевника, од којих је пет без инвалидитета, а у програму су учествовали и музички хор Основне школе „Петар Петровић Његош“ из Источне Илиџе, као и један од студената Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Један од учесника Аница Грубеша Николић, која живи у федералном Сарајеву, до сада је објавила двије збирке пјесама, а у припреми је и трећа.

„Ово је лијепа манифестација и увијек се радујем ширем аудиторијуму, нарочито што су ту и медији, да ово испрате, да други могу да виде нас, јер смо практично невидљиви. Углавном пишем пјесме које су аутобиографске. Имам двије књиге `Гнијезда испод мајских звијезда` и `Стазом кроз маглу`, а у припреми је `Без тебе` која је посвећена преминулом супругу“, навела је Николићева.

Предсједник Међуопштинске организације слијепих и слабовидих лица из Фоче Дара Ђајић на књижевној вечери се представила са двије пјесме, за које сматра да су врло поучне и вјерује да су се свид‌јеле публици.

„Овакве манифестације за нас много значе. Нама је битно да људи виде шта радимо, шта можемо и да нас подрже. Нама је много битна подршка шире друштвене заједнице. Ми се боримо, тражимо и желимо да нас други схвате, да смо и ми људи као и остали, да имамо своје могућности и да нас требају подржати“, рекла је Ђајићева.

Она је додала да организација коју представља тренутно има 22 члана, шест чланова је у поступку пријема, а покривају општине Фоча, Калиновик и Чајниче.

Рада Тодоровић из Власенице рекла је да воли да пише пјесме и да је то начин да одагна тугу, депресију и страх.

„Оваква дружења су значајна, да нас други упознају и да знају шта и колико можемо, а нормално је када виде да се ми трудимо, да нешто знамо, да желимо сарадњу и да нам помогну“, рекла је Тодоровићева.

Манифестацији, која је одржана у Културном центру Источно Ново Сарајево, присусутвовао је и предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић, као и представници града Источно Сарајево и општина у његовом саставу.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare