Održano “Guslarsko veče” povodom Dana Republike Srpske

0

Guslarsko veče održano je na Palama povodom 9. januara, Dana Republike.
Nastupila su četiri guslara društva “Starina Novak” sa Pala, tri iz Srbije, jedan iz Kalinovika i jedan epski pjesnik iz Crne Gore, učenica Đurđina Gajović, te kamerni sastav Hora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik Guslarskog društva “Starina Novak” Zoran Golubović rekao je da su gusle korijen srpskog naroda, jer su kroz istoriju pisale srpsku istoriju i pjesmom govorile kada su svi ćutali, braneći srpsku tradiciju i kulturu.

Protojerej stavrofor Darko Đogo istakao je da je Republika Srpska nastala na guslama, a da bi je sačuvali to treba učiniti uz zvuke gusala i tako što će se naseliti djecom.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković čestitao je Guslarskom društvu sa Pala za organizaciju i što su napravili kulturnu manifestaciju koja se održava 24. put s ciljem očuvanja tradicije i običaja srpskog naroda.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je večeras sve bilo posvećeno guslama, epskoj poeziji, recitaciji i pohvalio je organizatore što su doveli goste iz Crne Gore i Srbije da bi upotpunili program.

Srpski guslar Goran Grba iz Guslarskog društva “Serdar Janko Vukotić” iz Beograda kaže da je prvi put na Palama, koje su značajne kada se govori o istoriji i kulturi gusala, kao i da mu je čast što prisustvuje ovoj važnoj manifestaciji.

Pokrovitelji manifestacije “Guslarsko veče” su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo i opština Pale.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplatite se
Obavjesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments