Održani “Dani polja silažnog kukuruza”

0

U naselju Mokro kod Pala u subotu je održana manifestacija “Dani polja silažnog kukuruza”, u okviru koje je predstavljen ogledni zasad 16 hibrida iz devet selekcijskih kuća.

Rukovodilac područne jedinice Sokolac, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Jelena Mićić rekla je da je cilj manifestacije da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa novim hibridima, sortama i tehnologijama.

“Danas su proizvođači Sarajevsko-romanijske regije imali priliku da uoče vizuelnu razliku među njima, razmjene iskustva te da ih primjenjuju na svojim imanjima. Trudimo se da svake godine povećamo kvalitet i kvantitet ogleda jer najbolji transfer znanja jeste na ovaj način kada poljoprivrednici mogu da vide i usvoje”, rekla je Mićićeva novinarima.

Ona je istakla da manifestacijom žele da pokažu da postoji poljoprivreda na Sarajevsko-romanijskoj regiji, da imaju jake i dobre poljoprivredne proizvođače i da će se truditi da bude mnogo bolje.

Mićićeva je rekla da su slični ogledi urađeni i na Sokocu, te da su doprinosi bili 45 tona po hektaru što je, kako je istakla, nadprosječno za ovu regiju u ovakvim agro ekološkim uslovima.

Ona je naglasila da je uveden i stočni grašak koji je dobar za proizvodnju mlijeka i dodala da bez kvalitetne ishrane nema značajnih rezultata.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da mu je drago što imaju manifestaciju iz oblasti poljoprivrede i zahvalio Ministarstvu poljoprirede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske što je izdvojilo sredstva za eksperiment koji se tiče proizvodnje silažnog kukuruza koji je interesantan za brdsko-planinsko područje.

On je izrazio nadu da će iz ovoga potencijalni poljoprivrednici steći iskustvo i početi ozbiljnije da se bave stočarstvom, odnosno poljoprivrednom proizvodnjom.

Vlasnik farme Milan Jugović iz Mokrog, na čiuem imanju se nalazi ogledni zasad, kaže da sije silažni kukuruz posljednjih šest godina i da savremene stočarske, odnosno govedarske proizvodnje, nema bez dobre hrane za stoku.

On je naveo da je proizvodnja kukuruza u posljednjih par godina, uz pšenicu i rižu, jedna od tri najveće kulture u svijetu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments